Papa liderima EU: Bez nove vizije, Uniji preti - smrt

Tanjug

petak, 24. 03. 2017. u 20:33

Папа лидерима ЕУ: Без нове визије, Унији прети - смрт

Foto Tanjug, L'Osservatore Romano/Pool Via AP

Papa Franja upozorio je danas lidere 27 država članica Evropske unije da tom bloku preti odumiranje bez nove vizije o budućnosti zasnovane na principima solidarnosti na kojima je sama Unija utemeljena
Papa Franja upozorio je danas lidere 27 država članica Evropske unije da tom bloku preti odumiranje bez nove vizije o budućnosti zasnovane na principima solidarnosti na kojima je sama Unija utemeljena.


Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je, uoči sutrašnjeg obeležavanja 60-og rođendana EU, izrazio uverenje da mnogi problemi s kojima se Unija suočava, kao što su ekonomska i migraciona kriza i uspon populizma, mogu biti savladani, ali je naglasio da se oni mogu ispostaviti kao fatalni ako ne budu rešavani, prenosi AFP.


"Kada telo izgubi osećaj za pravac i više ne može da gleda pravo, počinje da nazaduje i, dugoročno, rizikuje da umre", rekao je papa u obraćanju liderima EU u Vatikanu.


On je podsetio da su lideri šest zemalja koji su osnovali Evropsku ekonomsku zajednicu 25. marta 1957. godine pokazali veru u budućnost posle uništenja za vreme Drugog svetskog rata.


"Nije im nedostajalo hrabrosti, niti su delovali prekasno", istakao je papa.


On je ukazao i da je od početka bilo jasno da "u srcu evropskog političkog projekta može biti samo sam čovek, a da prvi element evropske vitalnosti mora biti solidarnost kao "najdelotvorniji protivotrov za moderne oblike populizma".


"Taj duh ostaje danas nephodan kao i uvek dok centrifugalni pritisci rastu, a osnivački ideli su zaboravljeni", poručio je papa Franja.


On je, takođe, pozvao evropske lidere da se odupru "lažnim oblicima bezbednosti" koje obećavaju populisti koji žele da se ograde zidovima, i da umesto toga ulože u budućnost zasnovanu na većoj solidarnosti i jedinstvu, prenosi AP.


Na kraju obraćanja, papa se pozdravio sa svim liderima i porazgovarao sa njima, a potom su se svi zajedno fotografisali u Sikstinskoj kapeli ispred Mikelanđelovog "Strašnog suda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije