SVOJ “specijalni rat” protiv Evrope predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nastavio je danas pozivom Turcima koji žive u evropskim zemljama da umesto po troje, imaju po petoro dece. Milionskoj dijaspori je poručio da su oni “budućnost Evrope”.

- Odavde mogu da kažem mojim građanima, kažem mojoj braći i sestrama u Evropi... Školujte decu u boljim školama, osigurajte da vam porodica živi u boljem kraju, vozite bolje automobile, živite u boljim kućama. Imajte po petoro dece, ne po troje. Vi ste budućnost Evrope. To je najbolji odgovor na nepristojnost koju pokazuju prema vama, na neprijateljstvo, na nepravde - rekao je turski predsednik, otac četvoro dece, koji je već ranije pozivao žene u Turskoj da rađaju po najmanje troje dece kako bi se uvećala populacija.

Erdogan je nezadovoljan zato što Nemačka i Holandija nisu dozvolile turskim ministrima da u tim zemljama održe mitinge za podršku proširenju predsedničkih ovlašćenja, o kojima će se državljani Turske izjasniti na referendumu narednog meseca. U Evropi, inače, živi oko 2,5 miliona državljana Turske koji mogu da glasaju na referendumu. Uz to, milioni ljudi koji žive u EU imaju turske korene.

Prvi odjek iz evropske familije država Erdoganu je stigao iz susedstva. Bivši lider bugarskih Turaka Ahmed Dogan kritikovao je, naime, danas Erdogana rekavši da je održavanje referenduma u Turskoj o proširenju njegovih ovlašćenja ludost:

- Susedna Turska održaće 16. aprila referendum o pretvaranju Ataturkove Republike Turske u sultanat - rekao je Dogan, uticajni lider turske zajednice u Bugarskoj, koja broji oko 700.000 pripadnika.