MINISTAR inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da Turska ne može postati članica EU, već da joj treba ponuditi sporazum za susede, dok je sa Balkanom sasvim drugačija situacija - perspektiva prijema treba da bude zadržana.

On, u dokumentu o reformi EU koji predstavlja stav austrijske vlade za predsedavanje Unijom u drugoj polovini iduće godine, ističe da je vreme da se reši odnos prema Turskoj.

Za razliku od kandidata sa Zapadnog Balkana, Turska se već godinama udaljava od EU, navodi se u tom dokumentu. Neuspeli puč je taj proces samo ubrzao, a govori se i o dramatičnim posledicama po ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, te se dodatno navodi da Turska provocira sa predizbornim nastupima u zemljama članicama EU pred referendum.

Pristupanje takve Turske EU je zbog toga nezamislivo, naglašava se u dokumentu. Zato je realniji pristup - evropsko-turski susedski sporazum, predlaže Kurc. Taj sporazum ne treba da sadrži opciju pristupa, niti slobodu kretanja u okviru jedinstvenog tržišta, a osnova treba da bude modernizovana carinska unija.