Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska zna kako Holandija "razume" civilizaciju i moral kroz njenu ulogu u, kako kaže, genocidu u Srebrenici, javljaju turski mediji.

"Mi znamo koliko je pokvaren njihov karakter iz masakra 8.000 Bosanaca tamo", rekao je Erdogan u obraćanju, koje je direktno prenosila turska televizija.

Erdogan je optužio Holandiju jer holandski bataljon mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nije uspeo da zaštiti hiljade muslimana ubijenih u Srebrenici, preneo je AP.

Holandija je, kao i Nemačka i Austrija, zauzela stav da na svojoj teritoriji ne dozvoljava turskim političarima da održavaju skupove podrške za predstojeći referendum o izmeni ustava u aprilu, kojima bi se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Ergodanu omogućilo da proširi svoja ovlašćenja.

ERDOGAN PLANIRA NOVE NASTUPE SVOJIH POLITIČARA U NEMAČKOJ

Turski predsednik Redzep Tajip Erdogan, uprkos napetoj situaciji u odnosima sa nekim zemljama Evropske unije, planira da u Nemačku pošalje još 15 visoko pozicioniranih političara kako bi vrbovali birače za ustavne promene na referendumu 16. aprila, piše nemački list Bild, a prenosi Hina.

"Do kraja marta trebalo bi da se održi još najmanje 15 skupova na kojima bi nastupili bivši ministri, advokati i visokopozicionirani članovi vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana", navodi Bild.

Većina tih nastupa trebalo bi da bude održana u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini, Severnoj Rajni Vestfaliji, gde živi i najveći deo od 1,4 miliona turskih državljana.

Oni su potencijalni birači na predstojećem referendumu na kojem bi narod trebalo da odluči o ustavnim promenama kojima bi Erdogan dobio veća ovlašćenja.

Skupovi bi trebalo da budu održani i u većim gradovima poput Berlina, Stutgarta, Minhena i Hamburga.

Još nije poznato da li će na nekom od skupova nastupiti i sam Erdogan.

Nakon što su prošlih nedelja vlasti u nekoliko nemačkih gradova iz sigurnosnih razloga zabranile nastupe turskih političara na javnim skupovima, turski predsednik Erdogan je Nemačku optužio da praktikuje "nacističke metode".

Erdogan je optužio i nemačku kancelarku Angelu Merkel da štiti teroriste iz Kurdske radničke stranke PKK.

"Poštovana Merkel, vi pomažete teroristima. Zašto ne učinite ništa protiv 4.500 terorista u vašoj zemlji", rekao je Erdogan.

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert objasnio je kako su Erdoganovi komentari apsurdni.

"Nemačka kancelarka odbija da komentariše i u budućnosti ovakve apsurdne navode", rekao je Zajbert.

Ministar unutarnjih poslova Tomas de Mezijer objasnio je kako optužba o zaštiti terorizma "nema veze s realnošću", jer je Nemačka još davno zabranila rad PKK i svrstala je među terorističke organizacije.