MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


PREDSEDNIK samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko potpisao je ukaz kojim se linija razgraničenja dve zaraćene strane u istočnoj Ukrajini smatra državnom granicom.

Za nezakonit prelazak predviđena je kazna Krivičnim zakonom Donjecke narodne republike. Ubuduće će moći da se prelazi sa jedne na drugu stranu samo na dogovorenim prelazima gde su predstavnici granične službe. Oni koji pređu granicu moraju biti registrovani.

Ukrajinski politikolog Vladimir Fesenko kaže da Kijev i međunarodna zajednica sigurno neće priznati "državnu granicu" Donjecke narodne republike. Zapad, kao i Rusija, insistira da se što pre realizuju Minski dogovori kojima je predviđeno da se stanovnicima Donbasa daju određena prava, ali da ta teritorija ostaje u okviru Ukrajine. Glavni problem je u tome što rukovodstvo Ukrajine ne može da u parlamentu donese bilo koji zakon kojim bi se davala nekakva privilegija stanovnicima Donbasa. Raspoloženje je većine poslanika u Vrhovnoj radi da se ne pregovara sa predstavnicima Donjecka i Luganska. Njih predsednik Porošenko i njegovi saradnici sve vreme nazivaju "banditima".

Može li se boljom kontrolom granica smanjiti broj ukrajinskih diverzanata koji su likvidirali poslednjih godinu dana više uglednih komandira pobunjenika u Donbasu, pitanje je na koje se već sada zna odgovor. Kijev će i dalje slati svoje specijalce da bi likvidirao vođe Donjecke i Luganske republike, verujući da će tako slomiti moral ljudi sa suprotne strane rova.

Istovremeno, u ponedeljak je Evropska unija produžila za još šest meseci sankcije protiv Rusije i pojedinaca u Ukrajini, uvedene zbog, kako je obrazloženo, podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. To znači da se produžavaju restriktivne mere zamrzavanja imovine i zabrane putovanja za 150 osoba i 37 kompanija. EU je ove sankcije uvela u martu 2014. godine.

ODUZIMANjE PASOŠA

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko predložio je parlamentu tekst zakona kojim će se oduzimati pasoš svima činovnicima koji imaju dvojno državljanstvo. Porošenka je razljutilo to što neki činovnici imaju po dva, tri pasoša. Oni kojima bude važan strani pasoš moraće da se odreknu svoga. Taj zakon se neće odnositi na građane Krima jer Porošenko smatra da oni žive pod ruskom okupacijom.