Hrvatica htela da digne u vazduh Ajfelov toranj

G. ČVOROVIĆ

13. 03. 2017. u 22:03

Хрватица хтела да дигне у ваздух Ајфелов торањ

AP Photo/Christophe Ena

Maloletna Francuskinja čiji su roditelji poreklom sa balkana htela da, zajedno sa momkom, simbol Pariza digne u vazduh

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


FRANCUSKI specijalci osujetili su u poslednjem trenutku šesnaestogodišnju devojku, čiji su roditelji poreklom Hrvati, da zajedno sa svojim momkom Francuzom, koji je takođe kao i ona prešao na islam, starim 20 godina, digne u vazduh Ajfelovu kulu!

Sara Z. i Toma Sore svoj projekat atentata su doveli u poodmaklu fazu, kada je policija odlučila da krene u akciju. U trenutku hapšenja, već su bili pripremili eksplozivne pojaseve. Protiv oboje je pokrenuta optužnica za organizovanje terorističkog napada.

Uhapšena devojka je rođena 2001. u Francuskoj u pariskom regionu. Njen otac je Hrvat iz Bosne, katolik, a majka, Danijela, Francuskinja, poreklom Hrvatica. Kada su joj se roditelji razveli, Sara je najpre bila dodeljena ocu, da bi kasnije, s 10 godina, prešla kod majke koja se preselila u Monpelje. Sarina majka se tamo udala, po treći put, sada za 15 godina mlađeg Marokanca, muslimana. A Sara je počela da posećuje islamske sajtove. Ubrzo je promenila veru i prešla u islam, a njenim putem, "da joj učini zadovoljstvo", krenula je i majka Danijela!

Sara je preko interneta počela da uči arapski jezik i prošlog leta upoznala je Tomu, šegrta za varioca, koji se spremao da krene u Siriju. Već je bio pod prismotrom policije.

BEZ KONTAKTA SA SPOLjNIM SVETOM SARA Z. se trenutno nalazi u specijalizovanoj ustanovi za mlade delinkvente predviđenoj za "deradikalizaciju". Nema ni računar, ni telefon, ni internet, niti bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom u kome se ranije nalazila.

Izbačen s posla, živeo je neko vreme na stepeništu i u podrumu Sarine zgrade. Hteli su da stupe u brak, ali je imam iz džamije u Monpeljeu odbio da ih venča, zbog toga što Sara još nije imala ni 16 godina.

Ona je u januaru napustila školu, a početkom februara zajedno s dečkom je položila zakletvu Islamskoj državi. Nabavili su preko interneta nacrte Ajfelove kule i proučavali kako da je dinamitom dignu u vazduh. Tu "gvozdenu stvarčicu" su smatrali ružnom, iako je nikada nisu videli uživo.

Imali su i rezervni plan da, u slučaju neuspeha u Parizu, naprave pokolj na Pozorišnom trgu u Monpeljeu.

Toma bi, tako, poginuo kao mučenik, a ona, kao njegova udovica, bila dočekana raširenih ruku u Islamskoj državi.

Sve je raskrinkao Sarin otac, koji ih je prijavio policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Утеривач

13.03.2017. 22:30

Каква суманута прича! А да оду на психијатрију сви заједноо??

Buba

13.03.2017. 22:39

Ni jedan normalan covek ne menja religiju,a kad se nadju takve budale i ucine to,onda neka crkavaju po zatvorima.Te usijane glave bi ja odmah pod giljotinu pa poslati Alahu!

Milos

14.03.2017. 14:00

@Buba - Na nekin nacin priznajes da si bio hriscanin pa si sada islamiziran od strane Turaka, ne ide to Buba..

Bugi

13.03.2017. 22:41

Nije Franja Tudjman godinama grmeo da su muslimani cvet hrvatstva.Ko neveruje moze lako da pronadje sve njegove govore na internecu.