ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


RIMSKA kurija zaustavila je papu Franju da provodi reforme, sve je ostalo isto i neće se menjati, konstatuju brojni poznavaoci prilika u Vatikanu nakon četiri godine pontifikata pape.

- Nije to ništa novo u istoriji, bilo je više papa koji su pokušali da smanje uticaj kardinala u Rimu, i u tome nisu uspeli. Čini se da će se tako provesti i Franja - rečeno je “Novostima” iz visokih izvora u Vatikanu uoči današnjeg obeležavanja četvorogodišnjice izbora argentinskog kardinala za biskupa.

Papa Franja, tvrde naši izvori, svestan je da je zaustavljen i da ima malu podršku u Rimu. Nedavno je kardinalima predstavio svoj plan da se sprovede 18 reformi, ali mnogi od njih nisu prihvatili gotovo nijedan Franjin predlog. Posebno se to odnosi na insistiranje pape da se strogo kontrolišu finansijski tokovi u crkvi, ali i da crkveni dostojanstvenici žive skromnije nego danas.

- Kada je papa Franja govorio o potrebi da se crkva menja svi su klimali glavom, ali malo ko je to zaista želeo. Pogotovo ne kardinali iz Rima koji žive u raskošnim stanovima od 300 i više kvadrata. U tom času stekao je žestoke neprijatelje koji će učiniti sve da mu ometu planove - kažu nam dobri poznavaoci svega što se događa iza zidina Vatikana.

Sve je više kardinala koji se i javno suprotstavljaju papi da provodi reforme, a njima nikako ne odgovara ni Franjina popularnost.

- Zamislite apsurd, danas je papa Franja popularniji kod onih koji nisu vernici ili pripadaju drugim verskim zajednicama nego kod njegovog “stada”. Uzmite i primer Hrvatske, gde veliki broj biskupa sad čeka novog papu, krajnje nezadovoljni svime što je do sada uradio Franja - kaže naš sagovornik koji je visoko rangiran u vatikanskoj hijerarhiji.

Ni osnivanje moćne kancelarije koji se brine oko ekonomskih poslova nije naišlo na oduševljenje Rimske kurije, a Franjini protivnici tvrde da papa samo stvara haos i ništa ne čisti.

- Sam papa je potpuno svestan da nema još mnogo vremena za drastične reforme, ali smatra da je to put kojim će se ići i nakon njega. Povratak na staro, kada su neki kardinali uživali neverovatne povlastice nije moguć, jer bi to uništilo crkvu - kaže naš sagovornik.


REFORMISTA U SVEMU

PAPA Franja izuzetno dobro komunicira sa masovnim medijima, a provocira uvek neočekivanim stavovima i o strogim verskim temama. Uz to, uvek koristi svoj mobilni telefon i stanuje u kući koja je odvojena od Apostolske palate. Viđaju ga kako sa tašnom u ruci ulazi u autobus, umesto da koristi luksuzne automobile, i sam kupuje okvir za naočare ili cipele u radnjama oko Vatikana.