SINTETIČKA droga poznata kao "pink" koja je sedam puta jača od morfijuma je povezana sa 50 smrtnih slučajeva u SAD. Agencija za borbu protiv narkotika (DEA) je upozorila da ljudi mogu da se predoziraju ovom supstancom čak i ako je samo dodirnu.


- Ako dodirnete određenu količinu ove droge i ona vam kroz kožu uđe u krvotok, mogli bisteda se predozirate - rekao je Dag Kolman iz DEA, prenosi Raša tudej.

Ovaj opijat, faraceutskog naziva U-47700, uprkos svom imenu, bele je boje. Neželjeni efekti koji se pojavljuju prilikom zloupotrebe ovog medikamenta su rektalno krvarenje, ozbiljna oštećenja nerava i smrt.


Kao i mnoge druge, ova droga je prvobitno zamišljena kao lek. Originalno razvijen od strane farmaceutske kompanije Apdžon 1978. godine kao sintetička alternativa morfijumu, ovaj lek je doživeo preporod u poslednje vreme, jer se može lako naručiti preko interneta što privlači zavisnike koji u njemu vide jeftinu zamenu za heroin.

- Dete može da sedi pored vas i da preko mobilnog telefona kupi gram ove droge za 35 dolara.Pet dana kasnije isporuka stiže na vrata - rekao je Kolman.


Od prošlog novembra, posle smrti dva tinejdžera u Juti, ova droga zabranjena je u svim američkim saveznim državama.


- Na osnovu dokumentovanih izveštaja predoziranja i smrtnih slučajeva, zloupotreba U-47700 smatra se podjednako opasnom kao i heroin, fentanil i druge analgetičke supstance - navodi se u saopštenju DEA.