Ministar za unutrašnju bezbednost SAD Džon Keli izjavio je da razmatra predlog za razdvajanje žena i dece koji američku granicu sa Meksikom prelaze ilegalno.

"Da, razmatram - kako bi se sprečilo više kretanja putem ove užasno opasne mreže - ja razmatram baš to. O njima (deci) će se voditi briga dok se bavimo njihovim roditeljima", rekao je Keli na Si-En-Enu, odgovarajući na pitanje vezano za moguću promenu u američkoj politici, prenosi Rojters.

Američke vlasti mogle bi početi da razdvajaju žene od dece sa kojom ilegalno uđu u SAD, u skladu sa predlogom koji razmatra Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD, navela su krajem prošle nedelje tri vladina zvaničnika.

Ovaj predlog delimično ima za cilj da se majke odvrate od migracija u SAD sa decom, rekli su isti zvaničnici, koji su upoznati s tim predlogom.

Time bi se vladi omogućilo da roditelje drže u pritvoru dok čekaju saslušanje radi dobijanja azila ili dok traje spor u slučaju da su osporili odluku o deportovanju.

Za to vreme, deca bi bila stavljena pod zaštitni nadzor dok o njima ne preuzme brigu rođak koji živi u SAD ili hranitelj koga sponzoriše država.

Trenutno, porodice koje ospore odluku o deportovanju ili podnesu zahtev za azil, uglavnom iz pritvora budu brzo puštene i dozvoljeno im je da ostanu u SAD dok im se slučaj ne reši, ali je američki predsednik Donald Tramp pozvao na promenu takve politike.

Republikanci u Kongresu tvrde da se žene usuđuju da krenu na opasno putovanje s decom jer su sigurne da će brzo biti puštene iz pritvora i biti pozvane pred sud tek posle više godina, dok je odlukom federalnog Apelacionog suda zabranjen produžen pritvor za decu.

U periodu od 1. oktobra 2016. do 31. januara 2017. presretnuto je oko 54.000 dece i osoba sa kojima su ilegalno ušla u SAD, što je najmanje dvostruko više u poređenju sa brojem ilegalnih migranata koji su sa decom ušli na američku teritoriju u istom periodu godinu dana ranije, napominje britanska agencija.