Slovački premijer Robert Fico najavio je danas u Bratislavi da će Višegradska grupa na vanrednom samitu naredne sedmice u Poljskoj zatražiti od Evropske unije da spreči neprihvatljivu praksu da se u postomunističke članice Evropske unije izvoze isti proizvodi goreg kvaliteta i drugačijeg sastava nego na Zapad.

"Neprihvatljivo je da nadnacionalne kompanije izvoze na teritorije novih postkomunističkih zemalja proizvode goreg kvaliteta nego što su oni koje pod istim nazivom i u istom pakovanju prodaju u radnjama na zapadu Evrope", kazao je Fico danas u Bratislavi.

Više raznih testova u Češkoj i Slovačkoj poslednjih godina pokazalo je da sastav namirnica i roba koje kupuju "novi" i "stari" zapadni Evropljani nisu isti i da su na tržištima postkomunističkih članica lošijeg kvaliteta ili siromašnijeg sastava nego za zapadne potrošače.

Nadnacionalne kompanije su do sada odbijale optužbe da na istok izvoze škart robu i tvrde da je razlika u sastavu zbog ukusa potrošača.

"Zahtevaćemo od Evropske komisije da u što kraće vreme usvoji propise da spreči praksu koja ponižava građane Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Ne isključujem da će Slovačka organizovati građanski referendum i prikupiti milion potpisa kada Evropska komisija mora da se pozabavi propisima", kazao je Fico.

Slovački premijer najavio je da je Slovačka spremna da se sudi s Evropskom komisijom ako ona odbije da problem reši. On je dodao da i slovačka vlada može da reaguje nekim svojim zakonima.

"Duel može da se sastoji i u tome da ako vi, Evropska komisija ne želite da nas u tome podržite, da mi u Slovačkoj usvojimo interni propis da sva hrana i namirnice u javnim kuhinjama moraju da budu slovačke", rekao je Fico.

Slovačka Državna veterinarska i prehrambena uprava obavila je nedavno test 22 proizvoda i uporedila njihov sastav u Slovačkoj i Austriji i otkrila da je čitava polovina u Austriji bila daleko kvalitetnija nego u Slovačkoj.

"Novim Evropljanima" trgovinske mreže i nadnacionalne kompanije prodaju pod istim imenom namirnice s manjim udelom mesa, više masti, veštačkim zaslađivačima, konzervansima, ustanovio je slovački test, a često po istim ili i višim cenama iako je kupovna moć manja nego na Zapadu.