Turski ministar pravde Bekir Bozdag uputio je pismo američkom kolegi Džefu Sešnsu o zahtevu Ankare za izručenje muslimanskog imama Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za neuspeli državni udar prošle godine.

Bozdag je u pismu ponovio očekivanje Turske od Vašigntona u vezi s njegovim izručenjem koje bi, kako je naveo, znatno doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa, prenosi danas dnevnik Hurijet.

Turski premijer Binali Jildrim izjavio je u sredu da bi turske vlasti deportaciju Gulena videle kao pozitivan korak, ako ne može da bude direktno isporučen Turskoj.

"Mi želimo suđenje. Ali treba da budu sprovedene i administrativne mere. Naš prioritet je ekstradicija, ali bismo smatrali deportaciju (u drugu zemlju) kao pozitivan korak", izjavio je Jildrim novinarima.

Jildrim je rekao da je Ankara ostati odlučna i dodao da se nastavljaju razgovori s američkim zvaničnicima o izručenju Gulena, koji 17 godina živi u egzilu u SAD.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja, dodao je, smatra da je nova američka administracija "predusretljivija i osetljivija" po tom pitanju.

Turski premijer je rekao da će nastaviti saradnju sa SAD u rešavanju sirijske krize, ali da će nastojati da spreči Vašington da pomaže sirijskim Kurdima, odnosno Partiji demokratskog jedinstva (PYD) i Jedinicama za zaštitu naroda, jer time jačaju zabranjenu tursku Radničku partiju Kurdistana.

"Naš stav je jasan. Ako žele da se bore protiv terorističkih organizacija, onda ne bi trebalo to da rade s drugim terorističkim organizacijama kao što je PD", izjavio je Jildrim.