Slovenci bi da ih brane Rusi a ne SAD

J. KERBLER

četvrtak, 23. 02. 2017. u 10:33

Словенци би да их бране Руси а не САД

Još tri članice NATO bi radije izabrale da ih brani Rusija

Neočekivani ishod Galupovog istraživanja: U slučaju vojne opasnosti Slovenci bi se radije obratili za pomoć i imali na svojoj strani Ruse, a ne Amerikance

LjUBLjANA - SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

U slučaju vojne opasnosti Slovenci bi se radije obratili za pomoć i imali na svojoj strani Ruse, a ne Amerikance. Pokazala je to "Galupova" anketa, a kuriozitet je veći što je Slovenija već duže vreme i članica NATO.

Ali, za poznavaoce slovenačkih prilika nije to neko posebno iznenađenje, jer je Slovencima izuzetno stalo da imaju dobre odnose sa Moskvom. Posebno su ponosni što ih je Vladimir Putin tri puta posetio, a kao pomen na poginule ruske vojnike u Prvom svetskom ratu podignut je u Ljubljani i spomenik. Slovenci inače smatraju i da su sankcije Rusiji nepravedne i nepotrebne, a sa ruskom stranom postignut je dogovor oko mnogih velikih i značajnih projekata.

A kada je reč o NATO, Slovenci nisu presrećni i zadovoljni sadašnjim savezništvom. Čak 39 odsto građana smatra da ono nije ni potrebno. Anketa "Dela" pokazuje da su Slovenci daleko više skloni evropskim odbrambenim snagama i da treba ponovo uvesti vojni rok. Kako pada poverenje u NATO, sve je više onih koji misle da Slovenija mora da ima vlastite kapacitete za odbranu, a u slučaju nepredviđenih okolnosti da se obrati na adresu Moskve.

NISU JEDINI

Pored slovenije, još tri članice NATO bi radije izabrale da ih brani Rusija nego Sjedinjene Države - Bugarska, Grčka i Turska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mikiboy

24.02.2017. 00:46

Pa Slovenci znaju da koga su Ameri branili,boleo ih je i dzep i zadnjica.