MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“POSLE šokantne vesti o smrti ruskog diplomate Vitalija Čurkina, iz Njujorka je stigla još jedna neprijatna informacija o kojoj se u utorak mnogo govorilo, ali i polemisalo na relaciji Moskva - Kijev. U Moskvi smatraju da je stalni predstavnik Ukrajine u OUN Vladimir Jeljčenko, koji predsedava Savetu bezbednosti od 1. februara, sprečio da SB OUN donese posebnu pismenu izjavu o smrti Vitalija Čurkina, već su o tome samo usmeno informisani novinari. To je izazvalo u Rusiji veliko ogorčenje. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov misli da je ukrajinski ambasador dobio odgovarajuću naredbu da to učini.

- Skoro ne sumnjam da predstavnik Ukrajine ne bi doneo tavu odluku da mu nisu naredili. Naravno da to nije hrišćanski - kazao je Sergej Lavrov.

U Rusiji su ubeđeni da je Vitalij Čurkin, koji je radio u SB OUN čak deset godina, zaslužio da se o njegovoj smrti izda posebno saopštenje, ali u Kijevu ne misle tako. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na svom fejsbuk-profilu napisala da je taj potez "suština ukrajinskih vlasti: ne mogu da učine ništa dobro, samo kvare sve".

- Nismo blokirali donošenje saopštenja u Savetu bezbednosti. Rusi su hteli posebno saopštenje kakvih do sada nije bilo, zato je novinarima data samo informacija o smrti Čurkina - kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine.

Stav ukrajinskih diplomata u Njujorku prokomentarisali su i u Kremlju. Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da je neshvatljivo takvo ponašanje predstavnika Ukrajine povodom smrti Vitalija Čurkina. Peskov je kratko dodao: "Neka im Bog bude sudija".

Za razliku od ukrajinskih diplomata koji nisu mogli da oproste polemike i suprotstavljanja Čurkina u Savetu bezbednosti, gotovo svi predstavnici velikih zapadnih zemalja zaboravili su oštre polemike i rasprave i o Vitaliju Čurkinu su govorili kao vrhunskom diplomati. Suzan Rajs, bivša predstavnica SAD u OUN, napisala je da je Vitalij bio pametan, efikasan, sa izuzetnim smislom za humor. I Samanta Pauer, koja je radila četiri godine u SB, nazvala je Čurkina maestrom diplomatije.

U utorak su ruski mediji javljali da je Čurkin umro od srčanog udara. Bolnica je telo prosledila njujorškoj kancelariji za sudsku medicinu koja će da obavi obdukciju. Predsednik Putin je Čurkinu posthumno dodelio Orden za hrabrost.


ŠOJGU: DECA IZ JUGOSLAVIJE

MINISTAR odbrane Sergej Šojgu ispričao je kako je sarađivao sa Vitalijom Čurkinom u vreme rata u Jugoslaviji.

- Poslali smo šest konvoja i to što su oni stigli u Jugoslaviju zasluga je i Vitalija Čurkina. Zajedno sa njim sam vodio i delegaciju parlamentaraca u Beograd. Rezultat je bio da je u Rusiju tada došlo oko pet hiljada dece iz Jugoslavije.