SKANDALOZNA os-tavka Majkla Flina, savetnika Donalda Trampa, posle nepunih mesec dana na toj funkciji, poslednji je u nizu haotičnih događaja u američkoj administraciji.

- U Beloj kući vlada napetost, "noževi su izvučeni" - izveštavali su mediji nakon Flinove ostavke koja je usledila pošto se otkrilo da je pre inauguracije razgovarao s ruskim ambasadorom o sankcima Rusiji, čime je prekršio zakon.

Napetost u Americi, međutim, traje od samog Trampovog dolaska na vlast. Dan nakon što je izabran za novog američkog predsednika, hiljade Amerikanaca dočekale su ga transparentima "Trampe, đubre"... Usledile su njegove odluke koje su dolivale ulje na vatru - zabrana ulaska muslimanima iz nekoliko arapskih država, gradnja zida na granici s Meksikom, ukaz o zabrani ulaska svim izbeglicama u SAD, što državna tužiteljka Seli Jejts nije htela da podrži, zbog čega ju je Tramp smenio...

Da li konfuzija koja traje tri meseca vodi u Trampov odlazak s vlasti i ko bi i zašto želeo da mu vidi leđa?

- Protiv njega su ustali neoliberali, kako u SAD, tako i u evropskim zemljama. Ima tu i interesa delova globalne biznis elite, čiji su poslovi ugroženi, i lobija koji će sada ostati bez profita i klijenata, ali je u osnovi ovo što gledamo ideološki sukob - kaže stručnjak za geopolitiku Dušan Proroković.

DA je čitava jedna politička generacija čija je spoljna ali i unutrašnja politika obeležila istoriju SAD i sveta tokom proteklih četvrt veka bankrotirala i nestala s političke scene, smatra istoričar Čedomir Antić.

- Taj politički bankrot ne bi se dogodio da je Tramp na izborima poražen. Ne verujem da bi u SAD bila moguća obojena revolucija. Ipak, potencijal nezadovoljstva vidljiv je od pokreta "Okupirajmo Volstrit" do neprekidnih nemira zbog lošeg odnosa prema Afroamerikancima - kaže naš sagovornik.

POMOĆI ĆE AKO NAS SE MANE - ŠTO se Srbije i srpstva tiče, Tramp će dovoljno učiniti ukoliko prestane da pomaže nacionalizme koji na mržnji prema nama temelje sopstveno postojanje. Da parafraziram Njegoša: Ako nas se mane, kao da nam je pomogao - kaže Čedomir Antić.

Tramp je izbor naroda, dodaje Antić, ali on je populista i ima mnogo neprijatelja ne samo među onima koji su bili ranije na vlasti, već u celokupnoj eliti. Taj savez nezadovoljstva mogao bi da bude opasan po Trampa ako ne bude bio u potpunosti uspešan.

Osim u Americi, Tramp ima mnogo neprijatelja i u Evropi. Evropske političke elite besne su zbog njegovih mnobrojnih strelica odapetih u pravcu Starog kontinenata.

- Mi želimo pojedinačne odnose sa evropskim zemljama. Amerika je kritična i sumnjičava prema projektu Evropske unije - najnovija je poruka američke administrarcije koju je preneo kandidat za američkog amabasadora pri EU Ted Malok.

Brže-bolje reagovali su poslanici Evropskog parlamenta nazvavši ove stavove skandalozno zlonamernim.

- U Evropi se stvaraju opoziciona jezgra koja se osećaju nesigurnim jer je Evropa 50 godina živela pod okriljem SAD. Tu je problem i sa NATO, za koji je Tramp rekao da je zastarela organizacija - pojašnjava evropsku "trampofobiju" Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije.

ISTOVREMENO, Trampova pobeda kao hladan tuš delovala je i na određene krugove u našem regionu.

Albanci nisu štedeli para za kampanju Hilari Klinton, a premijer Albanije Edi Rama priznao je da je Tramp pretnja njihovim interesima i odnosima sa SAD.

HOLIVUD - FABRIKA UVREDA

MOŽDA i najtvrđe protivničko jezgro Tramp ima u - Holivudu. Fabrika snova i njene najsjajnije zvezde nikada ga nisu prihvatile. Glasno je odjeknula kritika Meril Strip na dodeli Zlatnog globusa. Tramp joj nije ostao dužan:

- Ona je precenjena glumica i lakej Hilari Klinton!

Ni Robert de Niro nije birao reči: "napadno glup", "svinja", "nacionalna katastrofa", "sramota za ovu zemlju"... Madona je, uz niz pogrdnih izraza, rekla da je bila prestravljena Trampovom pobedom, a on joj uzvratio da je - odvratna.

Ko bi u Srbiji i u susedstvu Trampu rado video leđa?

Vladislav Jovanović nabraja:

- Trampa bi da ruše oni koji su do sada živeli na američkim jaslama - to su petookotobarske elite, ali i oni koji su posle 5. oktobra iz oportunističkih razloga stali na tu stranu. U regionu, Trampa bi rušili Albanci koji su njegovim dolaskom na vlast izgubili pokrovitelja kosovske nezavisnosti. Tu su i Bošnjaci iz BiH, koji uz američku podršku mogu da rade šta hoće, zatim crnogorske prozapadne elite...

Prema mišljenju Dušana Prorokovića, većina naših antitrampista je svoju legitimaciju dobila zahvaljujući saradnji sa neoliberalnim NVO, političkim institutima ili nekim drugim američkim organizacijama.

Da li su to petooktobarske elite?

- Rekao bih pre da su to šestooktobarci. Oni koji su zagovarali lustracije i razne druge mere. To su ljudi koji sem Miloševića ništa ne vide u srpskoj istoriji u poslednjih četvrt veka. Pa su im, prirodno, u svakom pogledu bili bliži Bil i Hilari, Medlin Olbrajt i ko sve ne još.

Čedomir Antić se ne seća da je iko od istinskih vođa 5. oktobra bio odan klintoizmu, osim, kako kaže, nekoliko ekstremista koje su Vašington i Berlin redovno, kao nekakve ventile, montirali na srpsku državnu mašinu.

- Đinđić, Koštunica, pa i Tadić, bili su viđeni kao manje ili više pripitomljene plemenske poglavice. Tako je i danas. Možda će Trampova administracija nešto promeniti - kaže Antić.

Nije jasno, kaže Vladislav Jovanović, šta će dalje biti - da li će se ići u neku vrstu impičmenta, ili će Tramp biti izložen stalnom pritisku da donosi odluke koje se kose sa njegovim programom.