Španski sud oslobodio je princezu Kristinu optužbi za poresku prevaru, dok je njen suprug osuđen na zatvorsku kaznu.

Sestra španskog kralja Felipea Šestog oslobođena je optužbi da je pomagala suprugu da izbegne plaćanje poreza, ali joj je sud naložio da plati kaznu od gotovo 265.000 evra jer je imala "građansku odgovornost".

Njen suprug Inaki Urdangarin proglašen je krivim za proneveru, utaju poreza i po drugim optužnicama i osuđen je na šest godina i tri meseca zatvora, kao i novčanu kaznu od više od 500.000 evra, prenosi Gardijan.

Protiv Urdangarina, biznismena i bivšeg reprezentativca u rukometu, bila je podignuta optužnica da je koristio svoje kraljevske veze da dobije poslove u organizovanju sportskih i drugih događaja.

Optužen je da je koristeći svoju raniju titulu vojvoda od Palme s poslovnim partnerom proneverio oko šest miliona evra javnih sredstava preko svoje neprofitne organizacije Nos Institut. Jedna od kompanija koju je koristio bila je Aizun, preduzeće za trgovinu nekretninama čiji su vlasnici princeza Kristina i Urdangarin.

Princeza Kristina je prvi član španske kraljevske porodice protiv koga je podignuta krivična optužnica od obnavljanja monarhije 1975.