Apelacioni sud odbio je danas da vrati na snagu uredbu predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.


Američki predsednik je odmah reagovao tvitom:"Vidimo se na sudu, bezbednost naše nacije je u pitanju!", najavljujući žalbu Vrhovnom sudu.


Panel od tri sudije Apelacionog suda iz San Franciska jednoglasno je odbio da blokira presudu suda niže instance kojom je prošle nedelje suspendovana zabrana, nakon što su tužbu podnele savezne države Vašington i Minesota.


Države su navele da Trampova zabrana putovanja škodi pojedincima, privredi i univerzitetima, te da je neustavna jer sprečava ulazak u zemlju na osnovu religije, pa je sudija Džejms Robar iz Sijetla suspendovao uredbu, što je dovelo do žalbe ministarstva pravde apelacionom sudu.


Ministarstvo pravde i Trampova administracija tvrde da presednik ima ustavno pravo da ograniči ulazak u SAD i da sudovi ne mogu da preispituju njegovo uverenje da je takav korak neophodan kako bi se sprečio terorizam.


Bela kuća se još nije zvanično oglasila povodom presude saveznog suda iz San Franciska, ali je Tramp najavio da će se žaliti.


Uredba o zabrani ulaska za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, koju je uveo Tramp sa idejom da smanji opasnost od terorizma, traje ukupno 90 dana, tako da se može desiti i da istekne dok nađe svoj put do Vrhovnog suda.