Ruska nauka protivnik homeopatije

B. VLAHOVIĆ

06. 02. 2017. u 17:44

Руска наука противник хомеопатије

Free Images Pixabay

Komisija za borbu protiv lažne nauke pri Ruskoj akademiji nauka obratila se javnosti memorandumom. Upozoravaju građane na opasnost od korišćenja lažnih i neefikasnih medikamenata

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

KOMISIJA za borbu protiv lažne nauke Ruske akademije nauka u ponedeljak je objavila memorandum u kome upozorava građane da je korišćenje homeopatije kao alternativne medicine opasno. Istraživanja u Rusiji pokazala su da su homeopatski preparati neefikasni i da su na nivou placebo efekta.

Povod da se objavi memorandum je sve agresivnija reklama homeopatskih preparata u ruskim listovima, na kojima se, kao i u drugim zemljama, zarađuje veliki novac.

Komisija koja se bavila tim problemom osnovana je 1998. godine na predlog akademika i nobelovca Vitalija Ginzburga, čuvenog fizičara. Sada u komisiji radi oko 30 poznatijih ruskih naučnika.

Danas se u Rusiji homeopatska sredstva prodaju u apotekama ili se naručuju preko interneta. Proizvođači ih reklamiraju kao prirodne i efikasne preparate koji pomažu u lečenju protiv mnogih bolesti od prehlade do teških bolesti kao što su rak i sida.

Ruski naučnici, koji su potpisali memorandum, predlažu da se zabrani reklama za homeopatske lekove jer ona dovodi u zabludu bolesnike, kao i da se ne dozvoli njeno korišćenje u državnim medicinskim ustanovama. Nedavno je izbor homeopate Olega Epštejna za dopisnog člana Ruske akademije nauka izazvao skandal jer je on direktor kompanije “Materija medika” koja proizvodi razna homeopatska sredstva.

U Moskvi podsećaju da su prošlog novembra u Americi naterali proizvođače homeopatskih preparata da saopštavaju kupcima da njihovi preparati nisu prošli klinička ispitivanja, pa da nema ni dokaza da su efikasni. Inače, u Americi se godišnje prodaje homeopatskih preparata u vrednosti oko tri milijarde dolara. U Australiji je ministarstvo zdravlja 2015. sprovelo detaljnu analizu naučnih publikacija i zaključilo da homeopatija nema dokazanu efikasnost u lečenju 61 bolesti za koje su prodavali te kvazilekove. U Velikoj Britaniji su predlagali da se zabrani prodaja u apotekama homeopatskih preparata. Na drugoj strani, oni su dosta popularni u Francuskoj, Nemačkoj i donekle u Švajcarskoj.

Ocene iz memoranduma komisije Ruske akademije nauka nikoga ne obavezuju već imaju prosvetiteljski karakter. Ko hoće da se i dalje leči homeopatskim lekovima može da nastavi.

Mnogi ugledni ruski lekari upozoravaju da je opasno da čovek za lečenje koristi neefikasne homeopatske preparate ako za određenu bolest postoje provereni i dokazani lekovi koji su prošli klinička istraživanja i druge procedure.

Vitalij Ginzburg

KLINIČKA ISPITIVANjA

RUKOVODILAC Komiteta za zaštitu zdravlja ruske Dume Fedot Tumusov pozvao je da se provedu ispitivanja homeopatskih preparata u kliničkim uslovima.

- U Rusiji je napisano oko 200 magistarskih i doktorskih disertacija na temu homeopatskih preparata. Oni se koriste u oko 80 zemalja u svetu. Zbog toga bi bilo dobro da se provedu klinička ispitivanja i utvrdi šta oni zaista mogu da leče - kaže Tumusov.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Logic

06.02.2017. 21:05

@Joe - Po tvome komentaru - mnogo mnogo "nepametnih"ljudi. Čak čitave nacije! Nemci, njihovi doktori, a tek Rusi... Ma nešto ne štima ovde, ne ide to tako, toliko miliona nije pametno, a našao se jedan sa strane pametan!

Joe

06.02.2017. 23:20

@Joe - Dokazano je naucnim eksperimentima da to lecenje nema efekta. Da sada ne trazim izvore i ne mogu se ovde postavljati linkovi, imate od kredibilnih izvora na netu, ne od kojekakvih "lekara".

Smaranje

07.02.2017. 02:43

@Joe - Što se Rusa tiče imaju najveći broj veoma uspešnih naučnika. I njihovih i onih koji su njihovog porekla a rade na zapadu. Ali tvrdnja da su milioni pametni je glupost. Pametan je pojedinac a ne populacija. Da je tako Nobelove nagrade bi nastajale svaki dan, a ljudi bi lekove upotrebljavali još od vremena Aristotela,a ne umirali masovno dok se Aristotelove zablude o stavaranju zlata iz svačega nisu konačno oborile... Pojedinac je pametan- društvo baš i nije i ne želi da bude...

Јелена

06.02.2017. 18:51

Велика грешка! Случај мог детета и многе друге деце (укључујући и бебе) лечене код лекара који су хомеопате, говори на то није плацебо и да је учинак за све болсти које почињу од алергија - изузетан (брз и ефикасан)! Богу хвала да имамо лекаре хомеопате. Ко зна шта стоји у позадини ове одлуке Руса

ranko75

06.02.2017. 19:52

@Јелена - Nije tacno da su oni protiv.Ja sam danas u Moskvi slucajno slusao radio (ima se ugradjen na kuhinji svuda) i tamo su rekli da ti lekovi koji su homeopaticki nisu prolazili ispitivanja koja se provode sa ozbiljnoscu za sve druge lekove i stvorena je komisija, u koji su usli najbolji strucnjaci, medju njima i homeopate, koje ce testirati te lekove po kriterijumu za druge lekove. Znaci oni nisu protiv homeopatije,nego tarze da su preparati ozbiljno provereni,sto niej bio slucaj kao za druge lekove.

Svi se vi na kraju vratite

07.02.2017. 07:10

@Јелена - ozbiljnoj medicini... kad đavo odnese šalu.

Vesna

06.02.2017. 19:00

Komisija je upozorila da homeopatija nije neškodljiva- i tom izjavom demantovala svoju tvrdnju da homeopatija nije lekovita. I antibiotici nisu neškodljivi - osim što leče mnoga stanja izazivaju i posledice jer nisu selektivni samo za štetne bakterije. I hemoterapija nije neškodljiva - uništava i zdrava tkiva, zračenje takođe nije neškodljivo. Homeopatija je lekovita ali teško razumljiva. Kantarion se savetuje protiv depredije a kao homeopatski lek leči povrede nerava bez obzira kako je nastala.

Prle i Tihi

06.02.2017. 19:20

Ne misle, nego znaju. Uostalom, placebo daje 50% rezultata kao i aktivni lek, jedino nema neželjena dejstva. Tako da je homeopatija ipak manja prevara od današnje medicine, čiji lekovi ti potruju više organa da bi (možda) izlečili jedan. Zato Ruje imaju državne fakultete za bionergiju, travarstvo i razne istočne sisteme lečenja. pa svako neka bira šta voli.

sumrak

06.02.2017. 20:10

Nisu Rusi krivi za takav stav o homeopatiji. Ideologija komercijalne zloupotrebe i gramzivosti je munjevito poništila istinsku lekovitost prirodnih lekova, i pod imenom homeopatije razvila industriju čarobnih vodica. Nisu to jedine prirodne i društvene vrednosti koje su munjevito devalvirane u neobuzdanoj gramzivosti za zaradom. Društvo, koje želi da preživi ovaj suludi trenutak rasprodaje vrednosti za bezvredni novac, mora tražiti način da se suprotstavi legalizaciji prevare svake vrste.

Никола

06.02.2017. 21:13

Зараде фармацеутске индустрије су енормне - 500% до 1000% су у Западној Европи лепови скупљи од производне цене лека. Хомеопатски лекови су 10 и више пута јефтинији. Иако нису узели више од 1-2% тржишта фармацеутској индустрији, они не дају монопол и новац из руку и употребљавају сва средства. У Британији су забранили студиј хомеопатије на 2 универзитета, на којима се предавао. Неки "обични" лекови се преписују због провизија.

Ana

07.02.2017. 12:38

@Никола - Ne slažem se s vama da su homeopatski lekovi jeftiniji od farmaceutskih. Ustvari, prodaju se po bezobrazno visokim cenama. Nekoliko godinama sam zbog zdravstvenog problema kupovala raznorazne prirodne preparate, obilazila homeopate, travare. Na kraju sam zaključila da sve što oni spravljaju i prodaju po užasno visokim cenama možemo i sami napraviti vrlo jeftino, gotovo besplatno. Da li pomaže, verovatno zavisi od slučaja do slučaja. Meni nisu pomogli.

5C

07.02.2017. 04:13

Da se sprovedu klinicka ispitivanja,.....ma nemoj,a sta bi to dokazalo?!Svako malo se ta tkz. strucna klinicka ispitivanja pokazu kao pogresna i mjenjaju se.Logika sama kazuje da je normalno da se protiv aleergije ide sa manjim kolicinama isto kao i sa otrovom,drogama itd. da bi se organizam postepeno privikao i prihvatio promjene,Mnoge stvari djeluju i pomazu,a danasnja nauka nema pojma ni kako ni zasto="za" nekoga ljek,a za drugog otrov,ovi su u dzepu farmaceutskih korporacija ko i vlast im.