MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa članovima ruskog Saveta bezbednosti o rusko-američkim odnosima, dan uoči telefonskog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će dvojica predsednika razmeniti mišljenja o "osnovnim parametrima trenutnih bilateralnih odnosa".

Peskov je kazao da su Vladimir Putin i Donald Tramp poslednji put razgovarali kada je ruski predsednik čestitao republikancu posle pobede na predsedničkim izborima. On nije želeo da precizira o čemu će tačno dvojica predsednika razgovarati, ali je naveo da će iskoristiti priliku da dogovore sastanak.

Trampova savetnica Kelijen Konvej rekla je za televiziju Foks njuz da će Putin i Tramp razgovarati o američkim sankcijama Rusiji i drugim temama. Ona je navela da će predsednik SAD biti spreman da prihvati nove ideje, ako ruski lider želi ozbiljnu komunikaciju o borbi protiv Islamske države.

Američki predsednik Donald Tramp sutra će razgovorati s liderima Rusije, Francuske i Nemačke, saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće Šon Spajser naveo je na Tviteru da će Tramp pored zakazanog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, razgovorati i s francuskim predsednikom Fransoaom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp će danas u Beloj kući primiti prvog stranog lidera otkako je stupio na dužnost, britansku premijerku Terezu MEj, s kojom će razgovarati o trgovinskim odnosima posle izlaska Velike Britanije iz EU i odnosima Vašingtona i Londona.


Putin i Tramp već su razgovarali telefonom u novembru, nedugo nakon Trampove pobede na predsedničkim izborima, kada su se saglasili o potrebi za "normalizacijom" odnosa Moskve i Vašingtona, ozbiljno uzdrmanih krizom u Ukrajini.


Prethodni predsednik SAD Barak Obama uveo je krajem decembra, manje od mesec dana pre odlaska iz Bele kuće, nove sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore i naložio proterivanje 35 ruskih diplomata iz SAD. S druge strane, Tramp je više puta pohvalio Putina i izrazio nadu da će sa njim imati "veoma dobre odnose", dok je Putin Trampa nazivao "sjajnim čovekom punim talenata", pozdravljajući njegovu spremnost da obnovi rusko-američke odnose.