Češka razmatra u sadašnja nestabilna vremena obnavljanje obaveznog vojnog roka od tri do pet meseci kao svojevrsni kurs pripreme za rizik i krizne situacije čeških mladića i kao način da obnove manuelne veštine koje sedeći za kompjuterom ne razvijaju i gube.

Takvu inicijativu koju je prihvatio da razmotri i ministar odbrane Martin Stropnjicki pokrenuo je predsednik Zlinskog regiona Jirži Čunek, a naišao je na podršku širom političke scene.

"Tako kao što je bilo nekada, mladić bi završio zanat ili srednju školu i išao bi na odsluženje vojnog roka. Da li tri, četiri ili pet meseci, svejedno. Svako bi morao, a ako ne bi hteo, išao bi u zatvor. Svako bi imao obavezu da se u vojsci usavrši u nekim veštinama. Naučili bi i da slušaju", kazao je Čunek za novi broj češkog nedeljnika Tiden.

Čunekovu osnovnu misao da je obnavljanje vojnog roka nužno da Česi ponovo nauče da drže ašov i lopatu i kao priprema za krizna vremena prihvatili su i predstavnici drugih stranaka i planiraju da to uvrste u kampanju pred parlamentarne izbore, a i ministar odbrane Stropnjicki, koji je, međutim, upozorio da je ponovno uvođenje vojne obaveze, makar skraćene i pojednostavljene, tehnički komplikovano.

"Danas imamo mnogo dvadesetogodišnjaka koji nisu nikada u rukama držali ni ašov ni lopatu. Sada zamislite da se u ovoj državi nešto desi, neka katastrofa. Svi bi na mobilnomm telefonu tražili neku aplikaciju kako se drži ašov ili lopata. Pa, pomrli bi. Vojska je to mladiće uvek naučila. Učila bi i odgovornosti", rekao je Čunek.

Predlog ne menja osnovnu strukturu češke odbrane da je garantuje profesionalna armija.