SAMO 35 reči zakletve koje danas u podne, po lokalnom vremenu, u Vašingtonu izgovara 45. predsednik SAD podsećaće na prethodne inauguracije novog stanara Bele kuće. Sve ostalo, uključujući i dve, umesto jedne, Biblije, porodičnu i Linkolnovu, na koje će Donald Tramp položiti ruku, zaklinjući se naciji, odisaće kontroverzama.

Ispred američkog Kongresa, Tramp će tokom zakletve biti okružen svojom glavnom potporom, porodicom, koja, međutim, ne prestaje da izaziva sumnje u konflikt interesa. Inauguraciono okruženje novog predsednika i potpredsednika Majka Pensa, činiće i bivši lideri SAD sa porodicama, uključujući i one sa kojima je, takoreći, na ratnoj nozi - prethodnika Baraka Obamu i rivalke na izborima Hilari Klinton.

Tramp je i pre nego što je izabran, mnogo toga u SAD i svetu okrenuo "naopako", pa se s posebnom pažnjom očekuje njegov inauguracioni govor. Trampovi pomoćnici tvrde da ga je pažljivo pripremao i vežbao u svojoj kuli. Za 20 minuta Tramp bi trebalo da predstavi okvir predsedničkog mandata, ali se posebno iščekuje da li će se osvrnuti i na Hilari i Obamu.

I prateći inauguracioni program, u slučaju Trampa, bremenit je napetostima. Dok Tramp tvrdi da mu "najveće slavne ličnosti na svetu" dolaze na inauguraciju, dotle su mnoge zvezde Holivuda najavile protest. Himnu će pevati mlada Džeki Ivanko (16), ali će u protestnom maršu žena učestvovati glumice Skarlet Johanson, pevačica Zendaja...

A onda, na tradicionalnom inauguracionom ručku s liderima Kongresa, za stolom će se naći republikanska većina i novi predsednik. Nevolja je što se ne slažu po mnogim ključnim pitanjima.

Tramp je pompezno najavio dolazak rekordnog broja ljudi u Vašington na njegovu inauguraciju. No, brigu za bezbednjake predstavlja to što se u Vašingtonu pored oko 900.000 Trampovih pristalica očekuje i veliki broj demonstranata. Trampu su u pomoć priskočili bajkeri iz organizacije "Bajkeri za Trampa" koji su najavili da će biti "živi zid" ako treba da se sačuvaju pristalice novog predsednika!

UVREDIO EVROPU Trampa dočekuju kritike saveznika iz Evrope zato što je rekao da će britanska odluka da napusti EU odlična i predvideo da će i druge zemlje da je slede. Gi Verhofštat, šef liberalne grupe ALDE u Evropskom parlamentu, rekao je da je "suludo" da se neki strani lider meša u evropsku politiku i zatražio mnogo oštriji odgovor EU Trampu. Manfred Veber, šef najveće evroposlaničke grupe, Evropske narodne partije (EPP), rekao je da niko ne treba da potcenjuje EU kao ekonomsku svetsku silu: "Želim da naglasim da je u ekonomskom smislu EU velika koliko i SAD", primetio je Veber.

Veče je rezervisano za inauguracione balove, od kojih će na tri prisustvovati Tramp. Ni balska atmosfera nije oslobođena napetosti, jer su mnogi dizajneri odbili da obuku Melaniju Tramp, nesaglasni sa politikom njenog supruga. Tramp se prezrivo osvrnuo na te izjave i rekao da njegova supruga ne bi ni želela haljine tih dizajnera.

Trampov ulazak na najprestižniju vašingtonsku adresu malo koga ostavlja ravnodušnim, pa je hakerska grupa "Anonimus" već preko, Trampu omiljenog "Tvitera" pozvala pristalice da otkriju sve što bi kompromitovalo novog predsednika, poručivši: "Zažalićeš tokom naredne četiri godine". Tramp je, u međuvremenu, posle Si-En-Ena, optužio i američku TV mrežu En-Bi-Si njuz za pristrasnost i širenje lažnih vesti.

RUSIJA KRITIKUJE OBAMU

Moskva je oštro odgovorila na komentare odlazećeg predsednika i potpredsednika SAD o Rusiji. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je prokomentarisala Obaminu opasku da su odnosi sa Rusijom unazađeni do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije: "Odlazeći demokratski tim je namerno uništio bilateralne odnose i vratio ih na stanje iz vremena Hladnog rata... oni udaraju i u poslednjim satima pred odlazak."


NEMAČKI ANALITIČAR: TRAMP PREPUŠTA BALKAN PUTINU

NOVI lider SAD Donald Tramp neće biti zainteresovan za Zapadni Balkan, ocenio je nemački politikolog Zibo Jansen, koji veruje da će u tom regionu jačati uloga Rusije. U intervjuu za Dojče vele, Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan "proglasiti evropskim pitanjem".

Govoreći o širenju NATO u regionu, Jansen je izrazio uverenje da narednih godina neće biti proširenja i da "Tramp za to neće imati interesa, to je za njega drugorazredno i trećerazredno pitanje".

Jansen je ocenio da će predsednikovanje Trampa biti "potpuno nova vrsta mandata, različita od svih do sada".

- Mislim da Donald Tramp neće voditi računa ni o diplomatskim običajima, ni o ugledu SAD, već da će da sprovodi vrlo jaku izolacionističku politiku. - dodao je Jansen.

On veruje da Tramp želi radikalno da ograniči slobodnu trgovinu između EU i SAD i da bi "iz toga mogao da se izrodi trgovinski rat".

Kao drugu važnu tačku naveo je da Tramp, "za razliku od Obame nema interes da EU bude ojačana, već naprotiv želi da je oslabi, takoreći destabilizuje i to očigledno u saradnji sa Vladimirom Putinom koji sledi slične interese".