SAMO nekoliko sati posle niza od tri zemljotresa koji je danas pogodio centralnu Italiju, na isto područje obrušila se snežna lavina u kojoj je poginulo više osoba. Do sinoć su nađena tri tela. Beli teret obrušio se na hotel "Riđopjano" kod grada Abruca, a u tom momentu u njemu je bilo smešteno dvadesetak gostiju. Među zatrpanima su i deca, kao i sedmoro hotelskih radnika.

Šef Gorske službe spasavanja Antonio Kroćeta izjavio je da ima mnogo poginulih. U istom području oko grada Amatričea, u avgustu prošle godine, u zemljotresu je poginulo gotovo tri stotine ljudi.

Hotel "Riđopjano di Farindolo" je popularno zimsko odredište sa četiri zvezdice i 43 sobe. Četvorospratno zdanje, nalazi se na 1.200 metara nadmorske visine. Lavina je udarila toliko snažno, da je cela zgrada pomerena za čitavih deset metara! Da je obrušavanje ogromne količine snega izguralo hotel, potvrdio je zvaničnik provincije Peskara Antonio di Marko.

Jedan od očevidaca tragedije rekao je da je u pitanju bila katastrofalna kombinacija potresa i lavine. Pretpostavlja se da je kretanje snežnih smetova prouzrokovano potresima tla. Na lavinu su, prenose svetski mediji, upozorili stanovnici Farindola, mesta koje se nalazi u blizini hotela. Snežne oluje i blokirani putevi otežali su pristup spasiocima, koji su uspeli da se probiju tek jutros, krčeći stazu kroz prave "zidove od snega".

Stravične prizore objavila je italijanska državna televizija RAI, a svetsku javnost posebno su zgrozile slike unutrašnjnosti hotela. Po podne još je postojala mala nada da su gosti i osoblje ipak uspeli da se sklone u saune u suterenu, ali do zaključenja ovog izdanja nije bilo traga preživelima. Spasioci i dalje traže zatrpane, ali potraga ide izuzetno teško. U toj oblasti snežni nanosi su veliki, sneg je visok oko dva metra na pojedinim punktovima. Za sada se, za samo dve osobe koje su bile u hotelu, ali su se u trenutku nesreće, pukom srećom, zadesile napolju, zna da su izbegle smrt.

- Živ sam jer sam otišao kolima po nešto - kazao je jedan od njih, Đanpaolo Parete, čiji su supruga i deca ostali zarobljeni pod snegom.

Italijanska televizija je objavila i snimak iz helikoptera, na kom se vide samo vrhovi drveća i krov hotelske zgrade. Spasioci su, prenosi italijanska štampa, došavši do hotela videli i svetla. Dozivali su zarobljene, ali odaziva nije bilo.Prema svedočenju Kvintina Marčela, upravnika hotelskog restorana, u vreme kad se lavina obrušila, gosti koji su se već bili odjavili iz hotela, čekali su u holu da mehanizacija očisti prilazni put. Bilo je najpre najavljeno da će put svojih kuća moći da krenu oko 15 sati, ali je rok potom pomeren na 19 časova. Da su putevi bili prohodni, u hotelu bi, u momentu obrušavanja lavine, bilo značajno manje ljudi.


Region Apenina izrazito je trusno područje. Jake tektonske sile čine da ovaj deo planete svake godine biva dodatno opterećen daljim razmicanjem ploča. U proseku - objavio je danas britanski Bi-Bi-Si - godišnje se Zemljine ploče u ovom delu sveta razdvoje za tri milimetra, što je otprilike deseti deo brzine rasta ljudskih noktiju! Posledice ovog "stresa" šire se na sve strane, a njihovo uzajamno delovanje, krajnje je nepredvidljivo - poručuju seizmolozi.


ČAK 60 POTRESA

Centralnu Italiju u sredu je, do kasnog popodneva, pogodilo više od 60 potresa, od kojih je najmanje pet imalo magnitudu veću od pet stepeni Rihterove skale. Civilna zaštita izdala je odmah potom i upozorenje na lavine, jer su središnju Italiju poslednjih dana pogodile obilne snežne padavine.


VODIČ IZ ITALIJE BARBARA GRDANIČKI, ZA "NOVOSTI"

OVDE NEMA SRPSKIH TURISTA

Srpskih turista u delu Italije koji je pogođen snežnom lavinom nije bilo, jer su ti ski-centri više poznati lokalnom stanovništvu. Kako kažu ljudi koji se kod nas bave turizmom gosti iz Srbije uglavnom idu na sever zemlje da skijaju, gde su i veliki centri.

Kako za "Novosti" priča Barbara Grdanički, turistički vodič iz Italije, spasioci koji su prvi uspeli da stignu do zatrpanog hotela bili su na skijama i kilometrima su pešačili kako bi došli do tog mesta. Zbog gomile nanosa, bilo je nemoguće očistiti puteve, a sneg i dalje pada.

- Spasioci lopatama kopaju i neprekidno dozivaju ali niko im ne odgovara. Teško im je bilo pružiti bilo kakvu pomoć, jer su vremenski uslovi bili katastrofalni - objašnjava Grdanički. - Nisu mogli, zbog loše vidljivosti, ni helikoptere da pošalju kad se to dogodilo, već su oni sleteli danas. Do hotela je došao i neki bager, koji može da poveze osmoro ljudi. Javili su i da su ambulante blokirane na devet kilometara od hotela, jer ne mogu da priđu. Sneg je napadao oko dva metra.

U delovima Italije koji su pogođeni zemljotresom najviše žive poljoprivrednici i stočari. Oni su tu, kako priča naša sagovornica, ostali zbog životinja, jer su i one zatrpane snegom.

- Italijanska vlast je svojevremeno obećala pomoć i da ih neće ostaviti na cedilu, ali od toga ništa nije bilo - ističe Grdanički. - Rekli su mi da će dobiti i kuće od drveta i nova stada, ali i to su bile prazne priče. Mnogi delovi potpuno su odsečeni zbog snega, teško je i da se dođe do njih kako bi im se pomoglo. Više od 3.000 štala je palo ili je teško oštećeno od snega. U mnogim mestima nema ni struje. (J. Su.)