PET puta manju od prvobitne kazne zatvora odslužiće američki transrodni vojnik Čelsi Mening (28). Na slobodu izlazi u maju ove, umesto 2045. godine. Samo tri dana pre isteka mandata, od sutra bivši predsednik SAD Barak Obama pomilovao je Meningovu, osuđenu na 35 godina zatvora, pošto su procurila delikatna vojna i diplomatska dokumenta na sajtu "Vikiliksa", njih oko 700.000.

Prvo pitanje koje se nameće posle ove šokantne Obamine odluke jeste sudbina Džulijana Asanža, osnivača "Vikiliksa". Asanž je pre samo nekoliko dana izjavio da će pristati da bude isporučen Vašingtonu ukoliko Obama pomiluje Čelsi Mening. Sada kad se to i dogodilo, svet se pita šta će se dalje dešavati sa Asanžom. Zvaničnik Bele kuće rekao je da na odluku o smanjenju kazne Meningovoj nikakav uticaj nije imala nedavna Asanžova "ponuda".

On se još nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Da li će biti izručen Americi da bi se suočio sa optužbama iz pera tamošnjeg zakonodavstva, da li će završiti na robiji?

Za početak, postoji samo Asanžova reč kao neka vrsta obećanja. Mediji podsećaju na to da je u prošlosti on obećavao više nego što je ispunjavao. S druge strane, Asanžu trenutno više preti izručenje Švedskoj nego SAD, budući da se u ekvadorskoj ambasadi (od 2012) krije upravo da bi izbegao da mu se u ovoj skandinavskoj zemlji sudi za seksualni delikt.

Vrsni poznavaoci zamršene Asanžove priče nagađaju da bi se njegova pozicija u SAD možda i popravila u odnosu na sadašnji status u britanskoj prestonici, gde boravi u ekstremno malom prostoru, a naročito u odnosu na Švedsku koja mu preti suđenjem.

Međutim, istražitelji tvrde da će sada, posle pomilovanja Meningove, biti teže krivično goniti Asanža za objavljivanje dokumenata za čije je "curenje" kriva Meningova. Bez obzira na sve, malo je verovatno da će Asanž u skorije vreme izaći iz Ambasade Ekvadora u Londonu, barem dok njegovi advokati precizno ne isplaniraju svaki budući korak.

Svetski mediji komentarišu da je Obamin potez iznenađujući kada se uzme u obzir da je tokom predizborne kampanje izbio skandal sa hakovanjem Demokratskog nacionalnog komiteta.


SNOUDEN NIJE NA LISTI

Bela kuća je nedavno u neku ruku nagovestila ovaj Obamin korak, ističući razliku između Meningove, koja je priznala svoje postupke i prošla sva suđenja, s jedne strane, i Edvarda Snoudena, bivšeg radnika Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), koji je objavio dokaze da NSA špijunira maltene čitav svet. Snouden (koji se krije u Rusiji, koja mu je upravo na još tri godine produžila dozvolu boravka), uprkos peticiji s više od milion potpisa, nije na Obaminoj listi za pomilovanje.