NAJSLOBODNIJA trgovina sa Evropskom unijom, uz mogućnost da Britanija kontroliše broj Evropljana koji se useljavaju na Ostrvo - suština je "idealnog razvoda" od Brisela, kakav želi London. Britanska premijerka Tereza Mej je, naime, u dugo najavljivanom govoru o strategiji vlade za pregovore o izlasku zemlje iz Unije rekla da će London stvoriti "novo i jednako partnerstvo" s Evropskom unijom:

- Bez delimičnog članstva u EU, pridruženog člana EU ili bilo čega što nas ostavlja pola unutra, pola napolju - istakla je Mej.

Naglasivši da neće usvojiti model partnerstva koji sa EU imaju Švajcarska ili Norveška, Mejova je obećala da će se zalagati za "najveći mogući" pristup jedinstvenom tržištu posle "bregzita":

- Želimo da kupujemo vaše proizvode, da vam prodajemo naše, trgujemo s vama što je slobodnije moguće, i da sarađujemo kako bismo svi bili bezbedniji i prosperitetniji, kroz neprekidno prijateljstvo - rekla je.

Među 12 ciljeva pregovora o izlasku zemlje iz Unije, Tereza Mej je istakla održanje oblasti slobodnog kretanja između Britanije i Republike Irske, slobodnu trgovinu i carinski sporazumi sa EU, kao i novi trgovinski sporazumi sa zemljama izvan Unije.

Uz obećanje ukidanja "ogromnih doprinosa" za EU, Mejova želi nastavak razmene obaveštajnih podataka, ali i "kontrolu" imigracionih prava za građane EU u Britaniji, i obrnuto. Namera joj je da oba doma Parlamenta glasaju o konačnom sporazumu, a da bi umanjila strahove da će Britanija postati izolovana, premijerka je rekla da želi da država postane "snažnija, pravednija, ujedinjenija nego pre".

Govor britanske premijerke, međutim, kritikuje opozicija. Predsedniku Laburističke partije Džeremiju Korbinu izgleda da premijerka želi "i da ima kolač i da ga pojede", pošto je rekla da želi da Velika Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište, i da istovremeno ima pristup njemu:

- Nisam siguran kako će to biti prihvaćeno u Evropi - komentarisao je.

Evropski lideri su već upozoravali Britaniju da kada napusti EU neće moći da ostane deo jedinstvenog tržišta, a da ograniči slobodno kretanje ljudi iz te zajednice. To je zabrinulo britanski finansijski sektor koji se oslanja na mogućnost poslovanja širom EU.

Lider opozicionih britanskih Liberalnih demokrata Tim Faron upozorio je da je Mejova predložila "ekstremnu verziju" "bregzita" koji će naneti štetu britanskoj ekonomiji. Generalni direktor britanske Privredne komore Adam Maršal izjavio je da i dalje ne zna mnogo više "o verovatnom ishodu pregovora o "bregzitu" nego što je znao juče".

TUSK: MEJOVA JE MAKAR BILA REALNA

PREDSEDNIK Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da je Tereza Mej iznela "makar realističnije" stavove povodom "bregzita" kad je najavila potpuni izlazak sa zajedničkog tržišta EU: Tužan proces, nadrealna vremena, ali makar realističnije najave o "bregzitu" - naveo je Tusk.

MERKELOVA: NEMA BIRANjA

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel zatražila je od poslovne zajednice svoje zemlje da je podrži u vezi sa "bregzitom": Želim da radimo zajedno, jer ako postane očigledno da možete dobiti puni pristup jedinstvenom tržištu, dok birate pojedine stvari, onda riskiramo da svaka zemlja traži svoj izbor - rekla je ona.