Holandske vozove pokreće vetar

Novosti online

15. 01. 2017. u 17:30

Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar

Холандске возове покреће ветар

Foto „Eneko“

Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar, piše „Gardijan“, pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju „Holandske železnice“.

„Od 1. januara sto odsto vozova radi na energiju vetra“, saopštio je predstavnik kompanije Ton Bon.

Holandska kompanija „Eneko“ je pobedila pre dve godine na tenderu koji su objavile „Holandske železnice“ i zaključila sporazum na deset godina. Bilo je predviđeno da svi vozovi pređu na pogon na vetar do januara 2018. godine, ali su stručnjaci uspeli da to urade godinu dana pre.

Kako je naveo Bon, tome je doprinelo povećanje broja vetrenjača u zemlji i na obali Holandije. Kako saopštavaju predstavnici „Eneka“ i „Holandskih železnica“, rad jedne vetrenjače tokom sat vremena omogućava da se obezbedi kretanje jednog voza tokom skoro 200 kilometara.

Dnevno će „Holandske železnice“ prevoziti više od pola miliona putnika na 5.500 vozova. Do 2020. godine kompanija se nada da će smanjiti rashode energije na jednog putnika za 35 odsto u poređenju sa 2005. godinom.


(Izvor: sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

cika

16.01.2017. 08:07

@Zoran Vasiljevic - u rusiji vozovovi ne kasne,a metro u moskvi u spicu ide na svakih 45 sekundi!

Hajduk Veljko

15.01.2017. 20:53

Cestitke Holandiji.I mi imamo i sunce i vetrove,ugalj,reke.Ali nam vozovi idu kao puzevi,iako se neki od njih zovu brzi.Da li bi Holandjani mogli da nam malo pomognu?