Pentagon je saopštio da je nedavno uspešno testirao "jato" 103 mini bespilotne letelice i tako ostvario još jedan korak ka novoj vrsti oružja. Zahvaljujući napretku veštačke inteligencije može da se razmišlja o mini robotima kojima bi u tu svrhu upravljao čovek, a vojni stratezi ocenjuju da je pred ovakvim tipom novog naoružanja lepa budućnost.

Proizvodnja ovakvih bespilotnih letelica nije skupa a prednosti im je što zbog brojnosti mogu lakše da savladaju neprijateljsku odbranu, navodi se u saopštenju koje kasno sinoć objavio Pentagon.

Pentagon je u oktobru testirao "jato" mini dronova Perdix dužine oko 16 centimetara. Letelice su spuštene iz tri borbena aviona F/A-18 Super Hornet, navodi se u saopštenju koje je kasno sinoć objavio Pentagon.

Vilijam Roper uz Službe za strateške kapacitete Pentagona objasnio je da je prednosti ovakvih letelica to što "grupa nema vođu", kao i da se lako prilagođava ako joj se priključi nova letelica ili ukoliko je neka napusti u slučaju da je oborena.

Službu za strateške kapacitete Pentagona osnovao je aktuelni sekretar obrane SAD, tehnofil Ašton Karter, kada je bio drugi čovek te ustanove.

Dron Perdix su dizajnirali studenti prestižnog univerziteta Em-Aj-Ti (MIT) 2013. i od tada se neprekidno poboljšava.