Papa: Evropa da se vrati korenima

Beta-AP

ponedeljak, 09. 01. 2017. u 23:46

Папа: Европа да се врати коренима

Foto Tanjug, AP

Papa Franja je pozvao Evropu da povrati svoj identitet u trenutku kada je suočena sa problemima izbegličke krize, britanskog napuštanja Evropske unije i "ubilačkog ludila" verski inspirisanog nasilja

VATIKAN - Papa Franja je pozvao Evropu da povrati svoj identitet u trenutku kada je suočena sa problemima izbegličke krize, britanskog napuštanja Evropske unije i "ubilačkog ludila" verski inspirisanog nasilja.

Franja je svoj godišnji govor o spoljnoj politici posvetio promovisanju mira u vreme masovnih migracija, ekonomske stagnacije i ekstremističkog terora širom sveta.

Rimokatolički poglavar je pohvalio evropske zemlje koje su primile izbeglice i podvukao da i drugi treba da im pruže "dostojanstven doček", istovremeno se boreći protiv siromaštva i društvenih problema koji su posledica verskog fundamentalizma.

Govoreći pred ambasadorima akreditovanim u Vatikanu, papa Franja je apelovao ne Evropu da povrati svoje ideale u godini kada obeležava 60. godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora.

"Potrebno je da se Evropa vrati korenima kako bi oblikovala svoju budućnost", rekao je papa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miro Markovic

10.01.2017. 01:21

Neka rimski papa pozove Fasington i kaze mu da prestane da rusi rezime po svetu, bombarduje nejake male narode, ubija muslimane iz dronova kao zeceve, smenjuje predsednike drzava koje se ne slazu sa fasingtonskom fasistikom-neokolonijalnom politikom i. t. d. Ne bi bilo lose da pozode i Tel Aviv i kaze Jeverjima da prestanu da ubijaju Palestince kao zeceve. E, onda ce EUrupa da se vrati svojim korenima.