OEBS bio meta hakerskog napada

Beta/ AFP

28. 12. 2016. u 18:31

Serveri Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) bili su hakovani ove jeseni, čime je bila ugrožena poverljivost njihove mreže

ОЕБС био мета хакерског напада

Ilustracija

BEČ - Serveri Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) bili su hakovani ove jeseni, čime je bila ugrožena poverljivost njihove mreže, navela je danas ta organizacija.

"OEBS je primetio početkom novembra da se dogodio veliki incident vezan za informatičku bezbednost, koji je ugrozio poverljivost njegove untrašnje internet mreže i njenu zaštitu", rekla je za Frans pres Mersiha Čaušević, portparolka organizacije čije sedište je u Beču, potvrđujući informaciju francuskog dnevnika Mond.

Taj sajber napad nije međutim prekinuo funkcionisanje mreže, rekla je ona ali nije navela detalje upada u unutrašnji sistem.

Kako je naveo Mond, jedna zapadna obaveštajna služba pripisuje odgovornost za ovaj upad grupi ruskih hakera APT28, poznatoj takođe po imenima Sofasi, Pon Storm, Car Tim ili Fensi Bers.

Potparolka OEBS-a nije komentarisala te navode ali je dodala da je identifikovan način na koji je sproveden napad kao i kome je bila upućena spoljna komunikacija.

OEBS je organizacija koji se bavi dijalogom istok-zapad od Hladnog rata, a od 2014. ima posmatračku misiju u ukrajinskom sukobu između vladinih snaga i proruskih separatista. Ta organizacija pruža okvir za razgovore o političko-vojnim pitanjima, ekonomiji, ljudskim pravima i medijima za 57 zemalja članica među kojima su evropske zemlje, zemlje centralne Azije i Rusije kao i SAD i Kanada. Kada je izbila ukrajinska kliza ta organizacija je poslužila kao forum gde su mogli da razgovaraju Ukrajina, Rusija, Evropljani i SAD.

Amerikanci optužuju Rusiju da je iza hakovanja kompjutera demokratske stranke što je poremetilo američku izbornu kampanju. Ti hakerski napadi zabrinjavaju i Evropu gde je Berlin saopštio da strahuje da će poremetiti političku igru na nemačkim izborima 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)