Islamska država preuzela je danas odgovornost za teroristički napad u Berlinu u kojem je vozač kamionom uleteo među posetioce božićnog vašara i ubio 12 osoba, prenela je agencija Amak, glasilo džihadista.


"Vojnik Islamske države izveo je operaciju u Berlinu kao odgovor na poziv da se napadaju državljani zemalja koje učestvuju u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države", navodi Amak.

Međunarodna koalicija pod vođstvom SAD, u kojoj je i Nemačka, bombarduje položaje džihadista koji drže pod kontrolom veliki deo teritorija Iraka i Sirije.

Lokalni mediji ranije su javili da je vozač kamiona 23-godišnji Pakistanac Naved B, koji je u februaru stigao u Nemačku, tražeći azil u toj zemlji. Nemačka novinska agencija DPA saznaje iz bezbednosnih krugova da je osumnjičeni došao u Nemačku preko tzv. Balkanske rute, a registrovan je u Pasau.

Posle napada je pobegao, ali su ga organi reda ubrzo uhapsili.

"Die Welt", međutim, piše da su danima pre napada postojale indicije o mogućem napadu na jednom od božićnih sajmova u Berlinu. Isti list piše da berlinska policija misli da je uhapsila pogrešnog čoveka, odnosno da je pravi napadač još na slobodi.
POLICIJA OSLOBODILA UHAPŠENOG

Nemački državni tužilac saopštio je večeras da je oslobođen Pakistanac koji je juče uhapšen pod sumnjom da je vozio kamion kojim je u Berlinu usmrćeno 12 osoba, jer nema dovoljno dokaza koji bi ga povezali sa tim zločinom.

Uhapšeni Pakistanac, koji je prošle godine zatražio azil u Nemačkoj, demantovao je da je na bilo koji način povezan sa tim napadom, koji je okarakterisan kao teroristički.

Policija ga je uhapsila zbog toga što je odgovarao opisu vozača kamiona koji su dali svedoci, ali istrađžitelji i forenzičari nisu uspeli da pronađu bilo kakav dokaz da je on bio u kabini u vreme napada.

Zbog toga javni tužilac nije imao osnova da izda formalni nalog za hapšenje, pa je čovek morao da bude oslobođen, preneo je AP.

OLAND I MERKELOVA: BORBA PROTIV TERORIZMA NE SME UGROZITI DEMOKRATSKE VREDNOSTI

Predsednik Francuske Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su danas u telefonskom razgovoru da "bespoštedna borba protiv terorizma ne sme ugroziti demokratske vrednosti i način života", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Kako se navodi u saopštenju, Oland i Merkelova su u razgovoru naveli da su nemačke i francuske bezbednosne službe "u punom kapacitetu angažovane u borbi protiv terorizma" i da su preduzete mere bezbednosti i na nivou EU.

Oni su takođe izrazili uverenje da "bespoštedna borba protiv terorizma ne sme ugroziti demokratske vrednosti i način života", stoji u saopštenju Jelisejske palate.

Oland, koji je telefonom pozvao Merkelovu, ponovio je da "duboko žali zbog napada" u Berlinu i preneo nemačkoj kancelarki poruku "solidarnosti i prijateljstva francuskog naroda", navodeći da "Francuzi znaju koliko je važna podrška koju im je Nemačka pružila u najtežim trenucima".

Merkelova je danas razgovarala telefonom i sa odlazećim američkim predsednikom Barakom Obamom, koji joj je izrazio saučešće zbog napada i ponudio pomoć u borbi protiv terorizma.

Kako je saopštila Bela kuća, Obama je rekao nemačkoj kancelarki da "nijedan napad ne sme dovesti u pitanje rešenost SAD i njenih nemačkih saveznika da pobede terorizam u svim njegovim oblicima".

Obama je takođe poručio Merkelovoj da ceni njen doprinos zajedničkim naporima da se "iskoreni pošast terorizma i odbrani zapadni sistem vrednosti".

Nemačka kancelarka razgovarala je danas i sa liderima Turske, Italije, Grčke, Poljske, Švedske i Španije, koji su takođe izrazili saučešće zbog napada i ponudili pomoć u istrazi, istakavši neophodnost "evropske solidarnosti u borbi protiv terorizma", saopštila je nemačka vlada.

POLICIJA UPALA U SKLONIŠTE ZA MIGRANTE

Nemačka policija pretražila je u ponedeljak uveče veliko sklonište za tražioce azila u Berlinu, u okviru istrage o napadu na božićni sajam u kojem je poginulo 12, a ranjeno 48 ljudi.

Nemačka agencija DPA prenosi da je oko 250 policajaca učestvovalo u operaciji na zatvorenom berlinskom aerodromu Tempelhof.

Portparol Kancelarije za izbeglice u Berlinu Saša Langebah rekao je da je policija ispitivala četvoricu muškaraca u kasnim 20-im godinama, ali da niko nije uhapšen.

POVREDE UBIJENOG POLjSKOG VOZAČA SVEDOČE DA SE BRANIO OD TERORISTE U BERLINU

Vlasnik poljske špediterske firme čijim kamionom je sinoć izveden napad na Božićni vašar u Berlinu, Arijel Žuravski koga je policija pozvala da potvrdi identitet ubijenog rekao je danas poljskim novinarima da povrede ubijenog Poljaka ukazuju na to da se borio sa napadačem.

"Prema povredama može da se potvrdi da se borio. Policija mi je to takođe potvrdila. Tokom saslušanja na koje me je policija pozvala morao sam da identifikujem ubijenog i video sam njegovu fotografiju od ponedeljka. Našoj policiji poslala je nemačka", kazao je Žuravski.


Nemačka policija demantovala je prve informacije da je Poljaka terorista ubio nožem da bi ukrao kamion i potvrdila je da je on ubijen vatrenim oružjem.

Ubijeni vozač, 37-godišnji Lukaš kome u interesu porodice mediji ne navode ime rođak je vlasnika špediterske firme iz Grifina na severozapadu Poljske, bio je oženjen i ima 17-godišnjeg sina a kao šofer velikih kamiona imao je 11-godišnji staž.

"I njegova supruga bila je u policiji da da izjavu ali je fotografija bila suviše drastična i nisu joj pokazali", rekao je Žuravski.


Oboje su bili u kontaktu sa ubijenim Poljakom do 15 časova juče kada je čekao na parkingu ispred preduzeća u Berlinu gde je iz Italije dovezao 25 tona čeličnih konstrukcija da ih istovari danas ujutro a zatim je trebalo da krene dalje u Dansku.

"Kamion ima ugrađen GPS koji aktualizuje signal na svakih 10 minuta tako da imamo dokumentovanu celu trasu. Popodne je još razgovarao sa ženom a onda od 15:45 vidimo neko kretnje kamiona kao da se neko tek uči da ga vozi. Motor je paljen i gašen a onda je nastupila tišina do 19 časova kada je kamion krenuo. I desilo se šta se desilo", kazao je poljskoj televiziji TVN24 Žuravski.

Vlasnik kamiona kojim je terorista pokosio ljude na Božićnom vašaru u Berlinu, ubio 12 a ranio 48, kazao je da je ubijeni šofer bio krupan čovek, visok 180 centimetara i težak 120 kilograma i da ne veruje da bi uspeo da ga savlada jedan napadač.
VATERPOLO TRENER NEBOJŠA NOVOSELAC U BERLINU ŽIVI VEĆ 10 GODINA: POSLE OVOGA NIŠTA VIŠE NIJE ISTO


NEKADAŠNjI selektor vaterpolo reprezentacije Nemačke Nebojša Novoselac smatra da Berlin posle terorističkog napada neće biti isti kao pre dva dana. Ali, i tvrdi da nema mesta panici, već da mora kao i do sada normalno da se živi.

- U Berlinu sam 10 godina i bio je to jedan od najsigurnijih gradova na svetu. Nažalost, posle ove tragedije verovatno ništa neće biti isto. Nemačka metropola je puna stranaca, izbeglica i ovo će izazvati promene - ističe u telefonskom razgovoru Nebojša Novoselac.

Iskusni trener, koji je sada u nemačkom vaterpolu uglavnom zadužen za juniore, kaže da sa porodicom živi u blizini Brajtšejdplaca, gde se desila tragdija:

- Srećom, nismo bili tamo. Gledamo televiziju i vidimo da se informacije menjaju iz sata u sat. Panici nema mesta, supruga i ja se pred decom ponašamo najnormalnije, jer ovakva tragedija ne sme da utiče na naš život.

Novoselac objašnjava da u Berlinu tradicionalno za Božić ima dosta vašara.

- Gužve su neizbežne. Puno ljudi, puno porodica dolazi na vašar. Naročito u osam uveče kada se i desio napad. Sada valja samo izbegavati gužve i imati sreću da se ne nađeš na pogrešnom mestu u pogrešnom trenutku. Ali ne pomišljamo da se zatvorimo u kuću.


S. K.

VELjKO GAČIĆ, SVEŠTENIK HRAMA SVETI SAVA SPC U BERLINU, ZA "NOVOSTI": STRAH ZAVLADAO, SVAKO OD SVAKOG ZAZIRE


U Berlinu se osećaju velika napetost i nervoza, centar grada je sasvim blokiran - kaže u telefonskom razgovoru za "Novosti" Veljko Gačić, sveštenik Hrama Svetog Save SPC u nemačkoj prestonici. Naš sagovornik se, kaže, upravo vratio iz centra Berlina gde "vlada neobično velika gužva". Putovao je, kaže, dva sata:

- Grad je potpuno blokiran, oseća se da je situacija vanredna, sve je zakrčeno automobilima. I u metrou su povećane mere bezbednosti, dosad nepoznate građanima Berlina. Pregledaju se torbe, prate "sumnjivi"... - priča Gačić.

I njegova supruga je, dodaje, uočila nelagodnu atmosferu:

- Kad se vratila iz supermarketa rekla mi je da se oseća velika nelagodnost. Svako svakoga prati, svako od svakog zazire - navodi sagovornik.

Sveštenik Gačić veruje da nije slučajno što se teroristički napad dogodio na božićnom vašaru, organizovanom na najvećem trgu nekadašnjeg Zapadnog Berlina. On podseća da je taj stravični napad okončao ne samo ovo okupljanje uoči velikog hrišćanskog praznika, već je doveo do zatvaranja i svih ostalih božićnih vašara u nemačkoj prestonici, a njih je u ovo doba godine dvadesetak.

Naši sugrađani u Berlinu, kaže, budno prate medijske izveštaje u kojima je teroristički napad glavna tema. Srećom, dodaje on, niko od građana srpskog porekla nije nastradao.


D. D. S.