Ukrajina traži raspisivanje međunarodne poternice za skitskim zlatom

Novosti online

03. 12. 2016. u 17:15

Украјина тражи расписивање међународне потернице за скитским златом

Twitter

Oblasni sud Kijeva poslao je dokumente u Interpol radi objavljivanja međunarodne poternice za skitskim zlatom

Oblasni sud Kijeva poslao je dokumente u Interpol radi objavljivanja međunarodne poternice za skitskim zlatom.

„Na zahtev tužioca Pečerskog oblasnog suda Kijeva naložena je zaplena muzejskih eksponata. Odluka istražnog suda je poslata Interpolu sa ciljem da se osigura međunarodna potraga za otetom imovinom“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima pres-službe kijevskog suda, tužilaštvo sprovodi predsudsku istragu po predmetu odbijanja holandskih muzeja da vrate eksponate izložbe „Krim — zlatno ostrvo Crnog mora“. Početkom februara 2014. godine iz krimskog muzeja je u Holandiju na izložbu poslata kolekcija skitskog zlata.

Izložba je završena 31. maja 2014. godine. Neodređena situacija sa kolekcijom nastala je nakon priključenja Krima Rusiji. Eksponate sa poluostrva traže i Rusija i Ukrajina. Sudbina kolekcije Kolekcija skitskog zlata već dve godine se nalazi u arheološkom muzeju Amsterdamskog univerziteta (muzej Alarda Pirsona).

Holanđani rešavaju ovo pitanje preko suda, argumentujući to time što kome god da se vrate vrednosti — jedna od strana će se smatrati oštećenom. Ako se zlato vrati na Krim, Ukrajina će tužiti, jer je objavila da je kolekcija deo njenog nacionalnog muzejskog fonda, a ako je predaju Kijevu, stići će mnogobrojne tužbe od muzeja Krima, jer su kolekciju odneli upravo iz krimskog muzeja. Petog oktobra 2016. godine sudija Dudok van Hil na sednici Okružnog suda Amsterdama saopštio je da će odluka po predmetu o skitskom zlatu biti doneta 14. decembra.

(Izvor: sputniknews.com)


— Tat Atfender (@TatAtfender) December 3, 2016

— Crimean News Agency (@qhacrimeaqha) December 3, 2016

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije