Predsednički kandidati u trci za Belu kuću - demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp poslednjeg vikenda uoči izbora u SAD drže završne predizborne mitinge među dve grupe radikalno suprotstavljenih Amerikanaca.

Tramp se nada da će mu sklonost muškaraca i radnika biti dovoljna da pobedi Hilari Klinton koja uživa popularnost manjina, žena i fakultetski obrazovanih građana.

Ali i tri dana uoči izbora, ankete su od male koristi da bi šira javnost mogla da predvidi ishod glasanja. Hilari Klinton (69) zadržala je neznatnu prednost od 2,3 odsto u odnosu na milijardera Trampa (70). Tramp se nada iznenadnom dobrom rezultatu u ključnim američkim saveznim državama, koji će biti od ključnog značaja za krajnji ishod izbora. Oboje kandidata neumorno putuju po SAD, držeći poslednje predizborne mintinge na kojima izbore opisuje kao istorijsku priliku za promene u zemlji. Hilari Klinton danas putuje u Majami, a dan će završiti u Filadelfiji, koncertom pevačice Kejt Peri. Tramp je danas u Tampi, u Koloradu, potom u Severnoj Karolini i Nevadi. Na strani demokratske kandidatkinje su se stavili pevači Bijonse i Džej Zi koji ovog vikenda organizuju koncerte u Klivlendu, u Ohaju gde s u građani tradicionalni naklonjeni Demokratskoj stranci.

"Želim da moja ćerka raste u zemlji koju će voditi žena", rekla je Bijonse na početku koncerta pred 10.000 ljudi pretežno Afroamerikanaca. Publiku na tom koncertu je pozdravila i Hilari Klinton. Tramp je u isto vreme bio oko 450 kilometara od Klivlenda na skupu od oko 13.000 ljudi, pretežno belaca.

Agencija Frans ocenila je da Trampovo biračko telo pretežno čine belci koji nemaju univerzitetsko obrazovanje, koji su mu se priklonili u strahu od gubitka društvenog položaja u SAD koje su etnički sve raznolikije.

AMERIKANCI NA IZBORIMA U DOBA NEUJEDNAČENE EKONOMIJE

Privreda u SAD jača, jačaju plate, ali ne i duh birača: Amerikanci biraju predsednika u doba postepenog rasta kojim se privreda obnavlja od duboke recesije krajem prošle decenije.

Vladin oktobarski izveštaj, objavljen u petak, pokazao je da je zapošljavanje solidno, s rastom od još 161.000 radnih mesta, a da je stopa nezaposlenosti niska, 4,9 odsto.

Ipak, oporavak je najsporiji od Drugog svetskog rata, te mnogi Amerikanci smatraju da su ostali po strani, pogotovo oni koji nemaju veštine ili obrazovanje traženo na tržištu, i oni koji žive van glavnih poslovnih centara. "Tipično domaćinstvo u SAD je u mnogo boljem položaju nego pre osam godina", rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista agencije "Mudi analitiks". "Ali, protekla decenija nije bila dobra za sve. To smatra veliki deo stanovništva".

Slabosti privrede su prva briga većine birača koji smatraju da je američka ekonomija u lošem stanju, pokazala je anketa agencija AP i GfK. Oni međutim istovremeno kažu da je njihovo lično finansijsko stanje dobro. Po toj anketi, sprovedenoj 20-24. oktobra, 53 odsto birača kaže da je ekonomija "loša", dok 46 odsto kaže da je "dobra". Ipak, 65 odsto kaže da je njihovo finansijsko stanje dobro, dok ga je 34 odsto ocenilo kao loše.

Sedamdeset tri odsto pristalica Hilari Klinton kaže da je ekonomija dobra što smatra samo 16 odsto pristalica Donalda Trampa. Dok 60 odsto belaca kaže da je ekonomija slaba, 60 odsto pripadnika drugih rasa smatra da je dobra. Ipak, i jedni i drugi pođednako kažu da je njihovo lično finansijsko stanje dobro.

ELEKTOR DEMOKRATSKE STRANKE KAŽE DA NEĆE GLASATI ZA HILARI KLINTON

Elektor Demokratske stranke u američkoj državi Vašington najavio je da na predsedničkim izborima neće glasati za kandidatkinju svoje stranke Hilari Klinton.

Time je njen rezultat postao neizvesniji u državi gde bi trebalo da Demokrate imaju podršku velike većine glasača.

Elektor Robert Satiakam koji je podržavao Bernija Sandersa, takmaca Hilari Klinton u Demokratskoj stranci, rekao je da smatra da je Hilari Klinton "zločinac", da joj "nije dovoljno stalo" do njegovih sunarodnika - američkih Indijanaca i da smatra da "ona stalno menja stavove".

On je rekao da mu je bilo teško da odluči, ali da na kraju smatra da zemlju ne mogu predvoditi ni Hilari Klinton, ni republikanac Donald Tramp.

"Ona neće dobiti moj glas i tačka!'' rekao je on u telefonskom intervjuu aganeciji AP.

Mada Amerikanci za predsednika glasaju u utorak, 9. novembra, oni će tada u stvari glasati za elektore u svakoj od saveznih država, a elektori će 19. decembra odlučiti o tome ko će biti sledeći predsednik.

U svim državama sem u dve, pobednik tog prvog izjašnjavanja glasača dobija sve glasove elektora. U Ustavu ne piše da elektori moraju da glasaju za određenog kandidata, za kojeg su se opredelili glasači, ali neke države imaju kazne za taj slučaj. U Vašingtonu tako Satiakumu preti kazna od 1.000 dolara ako ne bude glasao za Hillari Klinton, ali je on rekao da ga "baš briga za to".

"Ovo je vreme kada svi treba da ustanemo i progovorimo", rekao je on.

Satiakum je jedan od 12 elektora Demokrata u Vašingtonu, gde se očekuje pobeda Hilari Klinton.

On je rekao da je ovih dana dobio mnogo kritike jer je rekao medijima da ne može da glasa za Hilari Klinton. Ali, rekao da su mu elektori iz nekih drugih država zahvalili što je javno rekao šta misli, te se nada da će neki od njih uraditi isto što i on.

Po Državnoj arhivi SAD, u istoriji SAD je 99 odsto elektora glasalo za kandidate svoje partije, a onima koji tako nisu postupili, nikada nije uspelo da promene rezultat izbora.