Početkom sledeće godine, naučnici planiraju da puste pravu „vojsku” modifikovanih komaraca u Brazil i Kolumbiju kako bi suzbili opake epidemije prouzrokovane Zika virusom. Ovaj projekat je „težak“ 18 miliona dolara. Novac su uplatili mnogi pojedinci među kojima je i Bil Gejts, koji je sredstva poklonio putem svoje fondacije.

Kako BBC javlja, vojska modifikovanih komaraca inficirana je bakterijom „Wolbachia“ koja smanjuje širenje virusa. Bakterija se pojavljuje u prirodi i inficira 60 posto insekata širom sveta, ali pri tome ne šteti ljudima. No, zanimljiva činjenica je i da ta bakterija ne inficira vrstu komaraca (aedes aegupti) koja je najvećim delom zaslužna za širenje zika virusa, denga groznice i cikungunyje.

Zavaljujući požrtvovanom radu naučnika koji su učestvovali u programu eliminacije denge“, pronađen je način unošenja bakterije i u tu vrstu komaraca.

Ova bakterija se takmiči sa virusima denge i zike oko resursa potrebnih za replikaciju, te ih u tome pobeđuje, što otežava dalje širenje virusa na ljude.

Komarci inficirani ovom bakterijom se razmnožavaju neinficiranim komarcima i tako prenose bakteriju novim generacijama komaraca.

Naučnici su testirali učinke te bakterije (Wolbachia) proteklih šest godina na područjima Brazila, Kolumbije, Australije