Dve nedelje pre predsedničkih izbora u SAD, demokratska kandidatkinja Hilari Klinton, koja je dodatno povećala svoju prednost u odnosu na republikanskog protivnika Donalda Trampa, putuje po zemlji u pokušaju da učvrsti svoju prednost. Prema anketi televizijske mreže Ej Bi Si, Klintonova, koja teži da postane prva predsednica u istoriji SAD, dobila bi 50 odsto glasova, dok bi Tramp, biznismen iz Njujorka, osvojiio 38 odsto.

Prema drugoj anketi, demokratska kandidatkinja ima prednost od oko šest odsto u odnosu na Trampa. Ona bi osvojila 47,7 odsto a njen rival 41,9 odsto glasova.

"Mi smo iza. Kaskamo", izjavila je direktorka Trampove predizborne kampanje Kelijen Konvej, što je agencija Frans pres ocenila kao neoubičajeno priznanje Trampovog tima.

Republikanski kandidat je u Floridi tokom vikenda pozvao pristalice da glasaju za njega da bi se zemlja "jednom za svagda otarasila ološa Hilari Klinton".

Tramp je rekao da je njegova rivalka "gadna žena" i da on ima više pristalica u ženskoj populaciji nego ona.

Hilari Klinton je tokom vikenda posetila Severnu Karolinu u pokušaju da što više pridobije glasove manjina u toj američkoj saveznoj državi.

Ona je u prisustvu majke Afroamerikanca ubijenog 2012. godine pozvala na borbu protiv rasizma.

Klintonova ima prednost u ključnim saveznim državama - Pensilvaniji, Virdžiniji i Floridi, dok Tramp ima neznatnu prednost u Teksasu, državi koja je tradicionalno naklonjena republikancima.

TRAMP: DEMOKRATE ORGANIZUJU LAŽNE ANKETE

Kandidat republikanaca za predsednika SAD Donald Tramp optužio je danas demokrate da organizuju "lažne ankete" da bi uticali na odziv birača na predstojećim predsedničkim izborima.

Tramp je napisao na svom Tviter nalogu da su ankete napravljene kako bi se "potisnule" njegove pristalice, navodi agencija AP.

Ankete pokazuju da kandidat republikanaca zaostaje za kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton.

Predsednički izbori u SAD biće održani 8. novembra.