Prvo ovogodišnje televizijsko sučeljavanje kandidata za predsednika SAD, Hilari Klinton i Donalda Trampa, mogla bi biti najgledanija debata u istoriji.

Kompanija Nilsen još nije iznela konačne podatke gledanosti sinoćne debate, ali preliminarne procene 11 televizijskih mreža koje su je prenosile govore da bi ukupan broj gledalaca mogao da bude 81,4 miliona, čime bi bio oboren rekord star 36 godina.

Dosadašnji rekord drži sučeljavanje demokrate Džimija Kartera i republikanca Ronalda Regana 1980. godine kada je debatu gledalo 80,6 miliona ljudi.

Posle debate Kartera i Regana nijedna nije imala preko 70 miliona gledalaca.

Klinton ima i razloga da se hvali kod kuće - debatu njenog supruga Bila Klintona 1996. godine pratilo je više nego duplo manje ljudi - 36,3 miliona.

Sinoćnoj debati Klinton i Trampa jedino po broju gledalaca u SAD mogu da pariraju prenosi finala amerilčkog fudbala. Najveći broj gledalaca u istoriji televizije u SAD je imao super bol 2015. kada su igrali Nju Ingland i Sijetl.

Najviše gledalaca sinoć je privukla televizije En-Bi-Si (NBC) koja je i organizovala debatu.

TRAMP KAŽE DA ĆE UČESTVOVATI U NAREDNE DVE DEBATE

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je danas da će učestvovati u naredne dve debate s kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton.

Trampov savetnik Rudi Đulijani izjavio je posle sinoćne debate da on, da je na Trampovom mestu, ne bi učestvovao u sledeće dve televizijske rasprave "osim ako ne dobije obećanje da će se novinari ponašati kao novinari", pošto je moderatora optužio da je bio pristrasan.

Po većini ocena u američkim medijima i javnosti, Klinton je bila bolja u sinoćnoj debati.

Tramp je danas optužio moderatora Lestera Holta da je bio naklonjen rivalki, a takođe je izneo mogućnost da su mu organizatori sučeljavanja namerno postavili "užasan" mikrofon na niži nivo od Hilari Klinton.

Kasnije danas na pitanje novinare da li će učestvovati u potonjim debatama, Tramp je odgovorio "sigurno".