Predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp sutra će imati prvu televizijsku debatu, u koju ulaze sa gotovo izjednačenom podrškom u američkom biračkom telu, prenela je televizija CNN.

Istraživanje koje su zajednički sproveli Vašington post i televizija ABC pokazalo je da Klinton podržava 46, a Trampa 44 odsto ispitanika.

Pet odsto spremno je da glasa za predstavnika Libertarijanske partije Garija Džonsona, dok Džil Stajn iz partije Zelenih podržava samo jedan procenat građana SAD.

Ako se, međutim, u obzir uzme samo izjašnajvanje registrovanih birača, Klinton i Tramp su izjednačeni sa 41 procentom, Džonson ima sedam, a Stajn dva odsto.

Autori istraživanja ističu da podrška Trampu iz dana u dan raste, jer je Klinton početkom septembra imala prednost od pet, a početkom avgusta od osam procenata.

Identični rezultati dobijeni su i u Pensilvaniji, koja se smatra za ključnu državu na predsedničkim izborima, Klinton tu ima podršku 40 odsto biračkog tela, Tramp 38, Džonson osam, a Stajn tri procenta.

Pre samo osam dana Hilari Klinton je u Pensilvaniji imala prednost od osam procenata u odnosu na Trampa.