KOMENTAR: Island

Predrag Vasiljević

sreda, 29. 06. 2016. u 12:43

КОМЕНТАР: Исланд
Baš u danu kada su ih "pecaroši" sa Islanda "bregzitovali" sa Evropskog prvenstva u fudbalu, Englezi (tačnije Velika Britanija) postavili su nam "živi zid" na evropskom putu

BAŠ u danu kada su ih "pecaroši" sa Islanda "bregzitovali" sa Evropskog prvenstva u fudbalu, Englezi (tačnije Velika Britanija) postavili su nam "živi zid" na evropskom putu.

Zajedno sa "dobrosusedima" Hrvatima, sa kojima neprekidno razvijamo "najbolje odnose", Britanci su stopirali otvaranje poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom.

Vrhunski cinizam u maniru ostrvsko-montipajtonovskog humora.

Jer, država koja zvanično, na osnovu demokratskog referenduma, napušta "evropsku porodicu naroda", našoj zemlji ne dozvoljava da se približi briselskom savezu.

U tom paradoksu, ogleda se i kroz naš primer političko-birokratska kloaka i ogromna hipokrizija u koju se zaglavio Stari kontinent.

I dobro je, što su, posle svega, zvaničnici Srbije poručili da EU ostaje cilj, ali da otvaranje poglavlja više nije prioritet i da će se država razvijati ne čekajući briselsku "milostinju".

Pošto nismo na vreme videli da se Jugoslavija nepovratno raspada, podneli smo krajem prošlog veka velike žrtve. Pošto nismo na vreme shvatili da je Tito mrtav i da Berlinski zid pada, pretrpeli smo ogromne istorijske posledice.

Zato bi zaista bilo previše da baš poslednji spoznamo da se Evropa ubrzano menja i da onakva EU koju smo dogmatski hipnotisano godinama gledali kao sunce kome stremimo - više ne postoji.

Tačno je i da, dok se veliki komešaju, nije trenutak za naše velike zaokrete. Ne treba nam ni zaoštravanje politike prema Zapadu, niti su nam potrebni referendumi.

Ali vreme je da se okrenemo jačanju sopstvene zemlje. I ako se jednog jutra probudimo i vidimo da EU više ne postoji, imaćemo Srbiju.

I Island je, na primer, shvatio da EU nije najbolji dom za njih i sami su odustali od kandidature.

I evo, izbaciše Engleze!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Србин

29.06.2016. 14:39

не у еу!!! јака Србија нам је потребна,јер џаба нам и та еу и ако уђемо у њу ако нам је земља у лошем стању.