MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

IAKO je Ukrajina ekonomski iscrpljena, rukovodstvo u Kijevu preti novim ratom Donbasu. Sve češće ukrajinski rukovodioci govore da Donbasu ne treba dati nikakav specijalni status samouprave, dok sa linije razgraničenja sve češće stižu vesti o otvaranju vatre i kršenju primirja. Samo u maju je poginulo 26 ukrajinskih vojnika.

Pošto znaju da Moskva neće dozvoliti da Kijev izvede blic-krig, u Kijevu sada insistiraju da međunarodne policijske snage dođu ne samo na liniju razgraničenja, nego i na granicu sa Rusijom. Ukrajinsko rukovodstvo ne želi da u tim međunarodnim snagama, pod rukovodstvom OEBS, budu i Rusi.

Moskva se tome protivi i insistira da se moraju poštovati interesi Donjecke i Luganske narodne republike. Sad Kijev moli Vašington da izvrši novi pritisak na Moskvu.

Predsednik parlamenta Donjecke narodne republike Denis Pušilin je uveren da Kijev nema snage da vojnički pobedi Donbas. Osim toga, ako krene u rat, Kijev može da izgubi podršku jednog broja evropskih država.

Želja rukovodstva Donbasa je da Ukrajina postane konfederacija. Ali, to ne želi rukovodstvo u Kijevu, koje smatra da su sa druge strane rova razgraničenja teroristi.


RASMUSEN: NEKA KRIM SAČEKA

bivši generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen, koga je Porošenko imenovao za savetnika, kazao je da se u Kijevu sada okanu povratka Krima. Rasmusen je uveren da je sad važnije da se realizuju Minski dogovori i sprovedu reforme u zemlji. Istovremeno, on tvrdi da Zapad nikada neće priznati da je Krim sastavni deo Rusije. Stav Rasmusena je jasan kad se zna da SAD nisu spremne da zaoštravaju odnose sa Moskvom, a Ukrajina sama ne može da povrati Krim.