Biolog traži od predsednika Brazila da plati čišćenje laguna kod Olimpijskog parka

Beta

05. 06. 2016. u 06:39

Biolog Mario Moskateli uputio je apel predsedniku Mišelu Temeru da odobri vanredna sredstva za čišćenje laguna kod Olimpijskog parka od taloga iz gradske kanalizacije

Биолог тражи од председника Бразила да плати чишћење лагуна код Олимпијског парка

Vodeći brazilski biolog koji se bori sa zagađenjem vode u Rio de Žaneiru, zatražio je danas od privremenog šefa države Mišela Temera da odobri vanredna finansijska sredstva za čišćenje dveju laguna oko Olimpijskog parka od slojeva taloga iz gradske kanalizacije.

Pre nekoliko godina su 184 miliona dolara izdvojena za taj projekat čišćenja morskog dna od fekalija, ali novac je na kraju zadržan i realizacije projekta nije ni počela.

Biolog Mario Moskateli uputio je apel Temeru na protestu na plaži u Riju gde su došli građani, suferi, jedriličari i veslači svi drugi koji su na zagađenoj vodi smeđe boje ili žive kraj nje.

Moskateli koji je najveći brazilski aktivista za čišćenje vode u Riju, rekao je u nekoliko navrata da zagađenje većinom potiče od fekalija iz kanalizacije što bi, kako je rekao, objasnio predsedniku Temeru na sastanku koji bi trajao najviše deset minuta.

"Ukoliko projekat čišćenja ne počne pre Olimpijskih igara, onda neće nikada početi", rekao je biolog.

Zagađenje vode je najvrelije pitanje pred Olimpijske igre koje će se održati od 5. do 21. avgusta.

Veliko čišćenje je najavljeno kao jedan od glavnih projekata koji bi bili trajna zaostavština Igara jer su naučne studije pokazale da će se olimpijski veslači takmičiti u vodama punim opasnih bakterija i virusa.

Gradske vlasti Rija nedavno su okrivile centralne vlasti Brazila za neuspeh u realizaciji projekta, ocenivši to kao "nacionalnu sramotu".

Zbog visoke koncentracije kanalizacionog otpada u vodama dveju laguna, širi se smrad sumpornih isparenja štetnih po ljudsko zdravlje što će pojačati vetar i talasi, tipični za avgust u Riju, rekao je Moskateli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Видим, сви визионари.

05.06.2016. 09:11

Једна од водећих светских економија, са 99,9% гладних и жедних. Али зато БДП, врх тебра.

BRANA

05.06.2016. 11:55

Nije cudo sto se ovde pojavio zika virus jer ovo je grozomorno.Morska voda s m e dj e boje.Uzas.