SRPSKA Saborna crkva Svetog Save u Njujorku potpuno je izgorela u katastrofalnom požaru koji je izbio u nedelju u poslepodnevnim časovima po američkom vremenu. Vatra je progutala krov crkve, kancelarije, pomoćne objekte, a stradali su i vredan ikonostas i biblioteka. Crkva je u trenutku izbijanja požara bila prazna i, srećom, niko nije stradao.

Slučajno ili ne, na Vaskrs su požari izbili i u tri pravoslavna hrama širom sveta. Izgoreo je manastir Valam u severnoj Rusiji, grčka crkva u Melburnu i makedonski bogoslužbeni objekat u Sidneju. Uprkos sumnjama da je posredi organizovani napad na hrišćanske bogomolje, podmetanje ili terorizam niko nije zvanično naveo kao uzrok požara.

Najveću štetu pretrpela je srpska crkva Svetog Save na Menhetnu koja je izgorela - do temelja. Požar je buknuo u 18.30, svega čas pošto se posle proslave Vaskrsa razišlo više od 700 vernika. Starešina ovog hrama Đokan Majstorović ispričao je da je borba oko 170 njujorških vatrogasaca sa stihijom trajala satima.

- Sve se desilo veoma brzo. Gusti dim pojavio se nešto iza 18 časova, a odmah je usledio i snažan plamen. U trenutku izbijanja požara jedan crkvenjak se nalazio unutra i nagutao se dima, ali mu je brzo ukazna pomoć i sada se dobro oseća - ispričao je otac Đokan.

Šta je uzrok vatrene stihije u srpskoj crkvi u Zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron, u ponedeljak nije bilo poznato. Okolnosti izbijanja vatre ispituju njujorški istražitelji, a izveštaj biće završen za dva-tri dana.

- Nije poznat uzrok, ali najverovatnije nije u pitanju greška nekoga iz crkve - rekao je Majstorović. - Zgrada je stara, stare su i instalacije, ali sačekaćemo zvaničan izveštaj o nesreći. Posle uskršnje službe otišli smo kući i sve smo ostavili kao i inače.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, poznata i kao Kapela Svete Trojice, bila je osigurana. Vernici će se do obnove okupljati u obližnjim prostorijama.

Vatrogasna služba Njujorka objavila je da je krov crkve izgoreo u potpunosti, ali i da je struktura zgrade postala nestabilna. Portparol Frenk Gribon rekao je posle intervencije "da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi".

- Istražićemo sve okolnosti. Velika šteta koju je pretrpela crkva mogla bi da zakomplikuje situaciju. Šteta je tako velika da će se teško naći tačka izbijanja požara - rekao je portparol vatrogasaca.

Kako je preneo "Njujork tajms", vatrogasci su prvu dojavu o požaru u hramu SPC, koji se nalazi između Pete i Avenije Amerika, dobili nešto pre 19 sati po lokalnom vremenu. Njujorška policija proglasila je "mobilizaciju prvog nivoa" u tom delu grada, a na društvenim mrežama pojavili su se dramatični snimci plamena.

- Teško je ovo gledati. Bila je to zaista lepa crkva - kroz plač je reporteru tog lista rekao Dejan Deks Lipović (24), jedan od zabrinutih parohijana, koji su se okupili oko zgarišta Crkve Svetog Save.

HRAM UTKAN U SUDBINU NARODA

SRPSKI hram na Menhetnu ima bogatu istoriju koja je utkana u sudbinu srpskog naroda u SAD. Ova bogomolja pod imenom Triniti čepel sagrađena je za protestantsku crkvu polovinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Apdžona i izgrađena je u stilu engleske gotike. Srpska pravoslavna zajednica kupila je ovaj objekat 1942, a u bogoslužbenoj upotrebi je od 1944. godine. Sakralni objekat na Menhetnu vezuje se za Svetog vladiku Nikolaja Velimirovića, čijim trudom je zaživeo, ali i za kralja Petra Drugog Karađorđevića, koji je često dolazio na liturgije.

DRŽAVA ĆE POMOĆI

DIREKTOR Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Mileta Radojević kaže, za "Novosti", da treba sačekati izveštaj sa zgarišta Crkve Svetog Save u Njujorku i napraviti plan rekonstrukcije. Prema njegovim rečima, država će se uključiti u obnovu najpoznatije srpske crkve u Americi.

- Rano je govoriti o modelu obnove i načinu pomoći. Treba najpre utvrditi šta se dogodilo i kolika je šteta. Kada državni organi završe svoj posao, biće jasnije kako je do požara došlo i šta je potrebno da bi ovaj hram ponovo oživeo. Država će u dogovoru sa SPC ponuditi svoju pomoć - kaže Radojević.

Vatrenu stihiju gasilo 170 vatrogasaca

NIJE PODMETNUT?

VLADIKA, čija se eparhija prostire duž celog istoka SAD, zasad isključuje mogućnost da je paljevina podmetnuta ili da ima veze sa požarima koji su u približno slično vreme zadesili grčki i makedonski hram u Australiji.

- Za takvo nešto zaista nema ni indicija niti dokaza. Neodgovorno bi bilo tvrditi da događaj u Njujorku ima veze sa požarima u Rusiji ili Australiji, jer ništa na to ne ukazuje. Ipak, sačekaćemo izveštaj posle koga će okolnosti biti jasnije - jasan je Mitrofan.

Bogomolja pre katastrofalnog požara