Poljsko-ruski rat spomenicima!

N. S.

02. 04. 2016. u 09:41

Пољско-руски рат споменицима!

Sovjetsko vojno groblje u Varšavi

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova je poručilo da Poljsku međudržavni ugovor obavezuje samo na brigu o grobovima sovjetskih vojnika koji su poginuli za slobodu Poljaka, a ne i o spomenicima dominacije SSSR

POLjSKA premijerka Beata Šidlo izjavila je u petak da je logično da u Poljskoj sa javnih mesta nestaju simboli komunizma, kao što je oko 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji za oslobađanje od fašističke nemačke okupacije, a da će njena zemlja brinuti samo o grobovima sovjetskih vojnika.

- To da sa poljskog javnog prostora treba da nestanu simboli komunizma, valjda je to prirodna i normalna stvar. Mislim da mnoge građane iritira to što se na mnogim mestima takvi simboli i dalje nalaze - kazala je Šidlo. A poljsko ministarstvo inostranih poslova je poručilo da Poljsku međudržavni ugovor obavezuje samo na brigu o grobovima sovjetskih vojnika koji su poginuli za slobodu Poljaka, a ne i o spomenicima dominacije SSSR-a.

Dan ranije Moskva je izjavila da je Poljska objavila rat spomenicima Rusiji kada je odlučila da ih ukloni širom zemlje.

- Islamska država je iz ideoloških razloga minirala spomenike Palmire, a Poljska iz ideoloških razloga demontira spomenike našim vojnicima. Rat spomenicima ima za cilj da izbriše iz pamćenja poljskog naroda činjenicu da ga je Crvena armija oslobodila od potpunog uništenja od strane nacista - reagovala je na najavu iz Poljske portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Tokom ofanziva protiv Hitlera na istočnom frontu na pobedonosnom putu na Berlin u operacijama oslobađanja Poljske poginulo je preko 600.000 sovjetskih vojnika, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca i drugih naroda tadašnjeg SSSR-a.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Moravac

02.04.2016. 12:13

Da su bili pametni Rusi pa da su ih ostavili njihovim prijateljima Nemcima na cuvanje, sada bi imali mnogo manje problema. Ali tako je to kada su u pitanju zahvalni narodi, da ih ne nabrajam.