Umro bivši šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer

Beta

01. 04. 2016. u 13:14

Bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer, koji je doprineo ujedinjenju Nemačke 1990., umro je u 90. godini

Умро бивши шеф немачке дипломатије Ханс Дитрих Геншер

Bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer

BERLIN - Bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer, koji je doprineo ujedinjenju Nemačke 1990., umro je u 90. godini.

Iz njegove kancelarije danas je saopšteno da je Genšer sinoć umro od kardiovaskularne bolesti u svojoj kući u Bonu, prenosi Dojče vele.

Dugogodišnji ministar i vicekancelar, prvo Zapadne Nemačke, a zatim ujedinjene zemlje, Genšer je bio poštovan širom sveta.

Dojče vele piše da se Genšer, kroz svoju spremnost za dijalog i sposobnost da pregovara, posvetio politici pomirenja u Hladnom ratu. Ujedinjenje Nemačke bilo je ostvarenje njegovog sna, posebno pošto je rođen u istočnom delu Nemačke.

Genšer je bio ministar spoljnih poslova od 1969. do 1974. godine, kada je njegova Stranka slobodnih demokrata formirala koalicionu vladu sa Socijalno-demokratskom partijom, pod vođstvom kancelara Vilija Branta.

Zatim je do 1992. godine uporedo s ministarskom funkcijom bio i vicekancelar u vladama Helmuta Šmita i Helmuta Kola. Genšer je nemački političar koji je najduže bio na funkciji ministra i vicekancelara.

Agencija AP prenosi da je Genšer ostao aktivan i posle izlaska iz vlade i da je u tajnosti pomagao u oslobađanju bivšeg ruskog tajkuna Mihaila Hodorkovskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

sava savanovic(prvi srpski vampir)

01.04.2016. 15:29

uso je u istoriju kao otac ujedinjene nemacke a kasnije kao ucitelj ostalih nemackih diplomata!jos da gi ne zaboravim zahvaljujuci njemu vecina ljudi iz bivse SFRJ rade i zive po nemackoj!za njegovo vreme svi Yugosloveni su bili cenjeni u nemackoj i dobijali maksimum podrske drzave!

slobo

01.04.2016. 16:40

@sava savanovic(prvi srpski vampir) - "sava savanović",sa koliko velike kruške ti spade?,ili si se može biti taki rodio?

dijaspora

01.04.2016. 18:36

@sava savanovic(prvi srpski vampir) - ne zahvaljujuci njemu nego zahvaljujuci Viliju Brandtu, nije valjda da je toliko voleo Jugoslovene a sa "odusevljenjem im cepao" domovinu...jedini iskreni prijatelj Jugoslovena bio je Vili Brandt.

Dumar

01.04.2016. 16:25

Prilikom raspada SFRJ, nije skrivao otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Ja ga po tome pamtim. I po zutom dzemperu.

milan lala

01.04.2016. 16:32

Lepa vest. Umro jedan od inicijatora i protagonist krvavog gradjanskog rata u SFRJ, razbijac Yugoslavije . Neka ga tamo u paklu dobro zajasi rogati kome je verno sluzio .

Skorpio

01.04.2016. 18:11

grobar Jugoslavije...javno se zalagao da se priznaju hr i Bih...govorio da su Srbi korov evrope ....tako Savo uzmi glogov kolac i zabij ga....duboko...sam izaberi gdje zelis

Jugoslava Pravdic

01.04.2016. 21:34

Ovo je jedan nacista. Pogledajte mu oči i pogled. Govorio je kako je SFRJ opasnost za stabilnost Evrope.