Povišena radioaktivnost u Helsinkiju

FoNet

08. 03. 2016. u 21:03

Finski sektor za za regulisanje nuklearne aktivnosti objavio je u utorak da istražuje poreklo izuzetnog rasta radioaktivnosti cezijA-137 u Helsinkiju

Повишена радиоактивност у Хелсинкију

Finski sektor za za regulisanje nuklearne aktivnosti objavio je u utorak da istražuje poreklo izuzetnog rasta radioaktivnosti cezijA-137 u Helsinkiju koji ne predstavlja opasnost po zdravlje, ali je neobjašnjiv.

Direktorka za kontrolu radioaktivnosti Tarja Ikaheimonen rekla je da je koncentracija od 4.000 mikrobekerela po kubnom metru vazduha radioaktivnog izotopa cezija-137 izmerena u Helsinkiju između 3. i 4. marta.

To je 1.000 puta više od normalnog što je "izuzetno sa stanovišta nuklearne bezbednosti", ali milion puta niže od nivoa na kojoj stanovništvo mora otići u skloništa, objasnila je Ikaheimonen, prenose agencije.

Takvi nivoi ne mogu se objasniti povremenim dizanjem čestica oslobođenih nakon eksplozije nuklearne centrale u Černobilu 1986.

STUK traži uzrok te kontaminacije s obzirom na to da nije upozoreno na nikakav incident u dve nuklearne centrale u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije