Senatori Ted Kruz i Berni Sanders osvojili su značajne pobede na sinoć održanoj novoj seriji republikanskih i demokratskih stranačkih izbora za predsedničku nominaciju, ali Donald Tramp i Hilari Klinton su još ojačali svoje statuse favorita.

Republikanci Kruz i Tramp osvojili su svaki po dve pobede u četiri države u kojima se sinoć glasalo za stranačku predsedničku nominaciju, dok je na strani demokrata Berni Sanders pobedio u dve države, a Hilari Klinton u jednoj. ; Kruz je pobedio u Kanzasu i Mejnu i proglasio da je to pokazatelj pravog pomeranja smera, dok je Tramp koji i dalje vodi, pobedio u Luizijani i Kentakiju.

U ukupnoj trci za republikanske delegate koji će podržati kandidata za predsednika, Tramp vodi sa najmanje 375 delegata, a Kruz ima najmanje 291. Senator sa Floride Marko Rubio ima za sada 123 delegada, a guverner Ohaja Džon Kejsik 33. Za nominaciju republikanaca je potrebna većina od ukupno 2.472 delegata, odnosno najmanje 1.237 delegata.

Zbog procedure i računice s delegatima, biće posebno važna glasanja 15. marta na Floridi i u Ohaju, gde pobednik bez obzira na osvojene procente uzima sve delegate, dok su dosad oni bili raspodeljivani proporcionalno ili preme nekom mešovitom sistemu.

Klintonova je na jučeračnjem glasanju pobedila u Luizijani, a Sanders u Nebraski i Kanzasu. Bivša državna sekretarka i prva dama SAD ima do sada najmanje 1.117 delegata prema 477 koliko ih ima Sanders, ako se uključe i takozvani superdelegati, članovi Kongresa, guverneri i partijski zvaničnici koji mogu da podrže svog izabranog kandidata. Za demokratsku predsedničku nominaciju potrebno je 2.383 delegata. Na jučeračnjim izborima kandidati su se borili za 109 delegatskih glasova.

Sanders, kritičar Vol Strita, ponovo je uneo boju u unutarpartijsku trku demokrata pobedama u Kanzasu i Nebraski pošto je izašao znatno oslabljen posle super utorka kada je Hilari Klinton osvojila sedam država.

Berni Sanders, Ted Kruz

Međutim, bivša prva dama, je i u ovoj seriji glasanja potvrdila svoju snagu pobedom u Luizijani, najvažnijoj državi u kojoj se glasalo sinoć. Ona je dobila glasove crnaca, koje Berni Sanders ne uspeva da pridobije.

Republikanac Kruz, iz ultrakonzervativnog pokreta čajanka, ocenio je da je njegov dobar rezultat pokazatelj da se konzervativni republikanci okupljaju u podršci njegove kandidature, smatrajući da je to predstavlja "pravi pomak".

Uprkos podrške mnogih izabranih zvaničnika u Kanzasu, senator sa Floride Marko Rubio je loše prošao dovodeći u pitanje koliko je održiva njegova dalja trka. Kruz je nagovestio da je vreme da se neki republikanski kandidati povuku iz trke.

Rubio se nada pobedi 15. marta u njegovoj državi Floridi, dok se isto nada da će dobro proći guverner Ohaja Džon Kejsik na glasanju u Ohaju.

Sledeća serija unutarpartijskog glasanja za nominaciju predviđena je za naredni utorak u Mičigenu, Misisipiju, Ajdahu i na Havajima, pre novog super utorka 15. marta, kada su pored Floride, u igri još četiri velike države.

Na kraju primarnih izbora, kandidat koji osvoji najveći broj delegata biće imenovan za predsedničkog kandidata stranke na nacionalnoj konvenciji partije.