Ukrajinska strategija za povratak Krima

Branko VLAHOVIĆ

01. 03. 2016. u 09:40

Iako rukovodstvo u Kijevu ne može da nađe kompromis sa stanovnicima Donbasa ono i dalje ne odustaje od krimskog poluostrva

Украјинска стратегија за повратак Крима

Pavel Klimkin

Od stalnog dopisnika MOSKVA

RUKOVODSTVO Ukrajine ne odustaje od planova povratka Krima. Strategija se sastoji iz dva dela: političko-diplomatskog i informacijskog, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin. Prvi deo strategije se provodi da bi se sačuvala međunarodna podrška Kijeva koji želi da vrati Krim.

- Ukrajina ima podršku zemalja koje ne priznaju da je Krim postao sastavni deo Rusije i uvele su joj sankcije. Deo posla ukrajinskih diplomata je da se održi pritisak na Rusiju. Istovremeno treba pritiskati Rusija u okviru međunarodnih konvencija morskog prava, konvencije borbe protiv terorizma a takođe podržati ukrajinske kompanije koje se sude sa Rusijom tražeći kompenzaciju za štetu koju su imali od aneksije krimskog poluostrva - kazao je Klimkin.

Što se tiče drugog dela strategije ukrajinski ministar je rekao da građanima Krima treba objašnjavati da je budućnost u Evropi a ne "pod ruskom privremenom okupacijom".

Za razliku od Klimkina, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je kazao da se Krim može vratiti ako budu dobro pripremljeni vojska i policija.

- Naša vojska i policija su sada slabi. Ali ako se dobro pripreme, mogli bi da vratimo poluostrvo - kazao je Arsen Avakov.

Na izjave ukrajinskog ministra Klimkina, koji je po nacionalnosti Rus, i Avakova koji je Jermenin, u Moskvi ne reaguju. U Kremlju ponavljaju da je pitanje Krima rešeno zauvek jer su se stanovnici tog poluostrva izjasnili na referendumu gde hoće da žive. Osim toga i na zapadu je sve više onih koji se prisećaju da je Krim do 1954. godine bio u sastavu Ruske federacije kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov administrativno prebacio u sastav Ukrajine. I tada i sada više od 60 posto stanovnika Krima su bili Rusi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Dumar

01.03.2016. 10:30

Da objasni gradjanima Krima, koji su se referendumom sa preko 90%, izjasnili za povratak Rusiji, da su pod privremenom okupacijom? Covek, ne trosi vreme uzalud.

Vasilj

01.03.2016. 13:34

@Dumar - Ja ovde vidim i teznju Srbije da povrati ukradeno Kosovo i Metohiju. Medjunarodno pravo je na strani Srbije i Ukrajine. Srbija nikada nece priznati otudjenje Krima od Ukrajine, kao sto i Ukrajina nece priznati otudjenje Kosova i Metohije od Srbije. Ko priznaje jednu separativnu aktivnost, mora ih uvek priznavati Gospodine Dumar.

Komentator

01.03.2016. 16:59

@Dumar - Vaso bre,ajde da pojednostavimo:Krim je otudjen od Rusije 1954 - vratio se.Kosovo je otudjeno od Srbije 99 - vratice se.

Tikov

01.03.2016. 17:38

@Dumar - Medjunarodno pravo nije na nicijoj strani. davno bi Srbija tuzbom mogla vratiti Kosmet, samo Kosmet nije drzava po medjunarodnom pravu. Vratiti nemoramo. Sto se tice poluostrva, Prvo Srbija je drzava komentatori su ljudi! drzava Srbija nema nista da prizna jer Krim nije drzava. Jedna presuda medjunarodnog suda koje do dan danas nema (UKR ne tuzi) bi objasnila da li je prisvajanjem Krima prekrseno medjunarodno pravo. S time gospodine Vasilj vasi argumenti nemaju nikakav znacaj.

Stanisavljevic Slavko

01.03.2016. 17:48

@Dumar - Jeste jeste," Medjunarodno pravo " je na strani Srbije ali mnogo manje na strani Ukrajine.Nek pisu zalbu Nikiti Hruscovu,on im je na tacni poklonio Krim,zato je i bio postovana od USA.Sve tece sve se menja ali Krim ostaje u Rusiji.Za K i M ceka se "bolje vreme" da bi ponovo bio u Srbiji.

Akril

01.03.2016. 10:51

Izazivaju rat , žrtvuju i svoje ljude zbog par kilometara poluostrva koje nikad nije ni bilo njihovo osim par decenija za vreme komunizma ? Vala, nisam znao da ima gorih i od naši susJeda. Sad su mi čak i oni divni spram ovih Ukija ( tako ih Rusi zovu )

Милорад

01.03.2016. 13:32

Nazalost Ukrainci su se kasno setili,kakve odnose TREBA DA imaju sa Rusijom.Rusija ce U buducnosti veoma ostro reagovati, kad osseti da su joj njeni interest ugrozeni. To bi morali svi da znaju,jer se svet mnogo promenio na Gore.

Srki

01.03.2016. 13:34

Mislim da imaju velike sanse da vrate Krim. Samo kad ubede Ameriku da vratiKosovo u vladanju Srbije.

артиљерац

01.03.2016. 14:28

Oво би се превело на српски:Кад би имали брашна,ко што немамо масла, па узајмимо тепсију и сучемо питу.Климкин,да те обавестим,Крим је у најновијем ауто атласу "Michelin"-a,у саставу Русије.Они не греше.Па ти види сад.

Srbin@ Kg

01.03.2016. 17:00

Krim se vratio u sastav svoje maticne zemlje... To je isto kao sto je Kosovo Srpsko a ne Siptarsko. A Ukrajinci se nadaju propaloj Nato-Propagandi boli uvo Amere i za njih i Krim oni samo gledaju da slome Rusiju i zbace Putina sa vlasti... Ali im to hvala bogu ne ide njega podrazava preko 90 posto Rusa tako da mu zapad za sad moze da mu samo zavidi.... Ziveo Krim i Rusija

Mlstefanovic

01.03.2016. 17:16

Mozda bi uspeli ako bi povratili Krusceva. Kruscova im Je podarioRusku territoriu. Zahvaljujuci tome Ukraina Je carovala u Krimei.Rusi nisu nikad to dozvolili niti su napustili Krimeu, Krimei Je bila zajednicka sveDok ukrainci nisu iskesili zube na Ruse.

vlada

01.03.2016. 18:32

Kao prvo, Krim je vraćen matici Rusiji /Hruščov je tu nešto pazario/i samim tim na Krim APSOLUTNO zaboravite! On više nikada neće biti sporna teritorija! Donbas, da, ali i on će pripasti Rusiji jer većina Rusa živi u toj regiji! Analogno kriterijumu Kosmeta, a i to nije za poredjenje! Regija Donjeck- donbas je vekovna ruska zemlja, a Kosovo nikada nije pripadalo arbanasima! Uostalom pitajte Italijane za - istinu!

ranko75

01.03.2016. 21:06

Ukrainci, vi ste Krim vec povratili Rusiji,ne treba vise da ga povracate. Jedino ako necete da povracate Donbas, i ostale ruske zemlje. Ako tako produzite izgleda da cete se jos ispovracati.

ranko75

01.03.2016. 21:09

Pre neki dan taj isti Klimkin je poslao pismo Mongoliji trazeci da im Mongolija nadoknadi stetu za okupaciju Dzingis Kana.Odgovorili su mu da u to vreme nije bilo Ukraine ni ukrainaca,nego samo Kievskaja Rusija, ali ako oni donesu spiskove lica koji su postradali od te okupacije,mozda ce im i platiti.

Gordana Nesic

01.03.2016. 21:52

svaki poklon se moze opozvati kada pre stane osnov_razlog zbog koga je ucinjen. U konkretnom slucaju poklon Risije za Ukrajinu bi bio u neprijateljskoj funkciji protiv darodavca Rusije. Takp je i svakom pravu i pravedno je.

xxy

01.03.2016. 23:32

Ako se ponovo obnovi SSSR pa na njegovo celo dodje neki ukrainac kao nekad Nikita Hruscov mozda uspije aadministrativno da opet Krim prebaci iz Rusije u Ukrainu.Ukrainci su koristili Krim od 1954 do 2014 a nisu placali kiriju Rusiji ,dug se nagomilao. Mozda im ono od 1954 do 1991 obracunaju sa popustom jer su bili u istoj drzavi a ono poslije 1991 do 2014 po trzisnoj vrijednosti i da vrate ono sto su im Rusi placali kiriju za pomorsku bazu u Sevastopolju.

Novica

02.03.2016. 00:19

A kada cemo mi potegnuti pitanje srpskih teritorija u Maloj Rusiji - danasnja Ukrajina? Donja Lužica? Bela Krajina? Ovo je ozbiljno nacinalno pitanje koje je prece od novih uslova EU koji ce nam biti nametnuti veoma brzo.

Илија

02.03.2016. 01:16

Типичан поступак комунисте који у кући родитеља није имао ни тоалетни папир, па када се докопао власти прво му је да туђе дели по свом нахођењу, а она друга комунистичка ђубрад примљен украден поклон не би да врате власнику. И код нас ће сви они који су туђе отето покуповали и од комуниста отето присвојили вратиће, а онда нек се спреме на овај разлаз.