Ministri EU u panici: Imamo 10 dana da spasimo sistem za izbeglice

Beta

25. 02. 2016. u 18:00

U roku od 10 dana moraju se postići opipljivi i jasni rezultati na terenu u slamanju izbegličke krize u Evropi, jer preti opasnost da se ceo sistem potpuno raspadne, izjavio je evropski komesar Dimitris Avramopulos

Министри ЕУ у паници: Имамо 10 дана да спасимо систем за избеглице
U roku od deset dana moraju se postići opipljivi i jasni rezultati na terenu u slamanju izbegličke krize u Evropi, jer inače preti opasnost da se ceo sistem potpuno raspadne, izjavio je danas evropski komesar Dimitris Avramopulos na završetku zasedanja ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu.

On je istakao da je na današnjem sastanku ministara EU, turskog ministra Sabahudina Ezturka i visokog komesara UN za izbeglice Filipa Grandija dogovoreno da se primene mere za ubrzanje akcionog plana EU-Turska za zaustavljanje priliva ilegalnih imigranata i razbijanje mreža organizovanog kriminala koje švercuju migrante iz Turske u Evropu.

Sledeći bitan korak za to će biti susret na vrhu EU-Turska 7. marta u Briselu, dodao je Avramopulos i predočio da je od bitne važnosti takođe uključivanje NATO u operacije uništavanja mreža krijumčara imigranata.

Klas Dejkof, ministar unutrašnjih poslova Holandije, predsedavajućeg EU, novinarima je rekao da se zajedničko rešenje mora naći i u saradnji sa zemljama na balkanskom putu izbeglica i Turskom.

Holandski ministar je dodao da su se ministri EU dogovorili da se ojača kontrola identiteta na spoljnim granicama EU i proveri svako ko ulazi ili izlazi iz Evropske unije.

Odlučeno je da buduća evropska obalska straža, koja će proraditi do jula, daje bolje izveštaje o prilivu migranata, utvrđuje slabe tačke na spoljnim evropskim granicama i brzo uzvraća na opasnosti koje zaprete ugrožavanjem granica.

Na pitanje šta se to tačno očekuje od Turske, koja dosad nije sprovodila akcioni plan usaglašen s EU, Dejkof je uzvratio da "svi žele zajedničko rešenje". On je dodao da to "znači da Turska mora sprovesti s EU usaglašeni plan dovoljno brzo i opipljivo da dođe do bitnog smanjenja priliva imigranata u Evropu, tako da se dolazak imigranata može dovoljno uređeno rešavati, a ne da bude jednostranih rešenja" i naglasio da ističe vreme.

"Sat dakle otkucava i neke zemlje misle da, ako nema zajedničkog rešenja, mi moramo delovati, a bilo je i dogovora iako ne celovitih, a zasad ne možemo jamčiti da će ono što svi više žele dati dovoljna rešenja, pa otud vidimo da neke zemlje rade posebno", predočio je Dejkof.

Avramopulos je rekao da su svi obavezni da primene dogovorene mere za celovito evropsko rešenje te krize i naglasio da nema vremena za neusaglašene akcije.

Zamoljen da objasni ne znači li novi unutrašnji sukob unutar EU povlačenje grčkog ambasadora iz Beča zbog toga što je Austrija primenila mere ograničavanja prijema izbeglica i izazvala lančanu reakciju u dogovoru sa zemljama na zapadnobalkanskom putu, Avramopulos je uzvratio da je to samo poziv ambasadoru za konsultacije.

On je dodao da su grčki i austrijski zvaničnici bez ograda razgovarali na današnjem sastanku.

Grčki ministar Janis Muzalas je međutim izjavio da "Austrija prema Grčkoj postupa kao prema neprijateljima" i naglasio da "Grčka neće pristati da postane Liban Evrope".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Нађа

25.02.2016. 19:00

Ову кризу са мигрантима, могле би да реше две врхунске госпође за хуманитарно право, Бисерко и Кандићка! Па да и њих две заједно у пакету спакујемо са мигрантима!

Poredenje

25.02.2016. 19:35

Упоредити слику ОВИХ избеглица и оних наши јадника из хрватске. Заиста, ово не може још дуго овако.

Seljak

25.02.2016. 19:52

Ova kriza je rešiva, ako se hoće. Svi ovi brodvi koji dovoze izbeglice zabaraniti im da dovoze izbeglice, u većini su grčki brodovi koji profitiraju. Postaviti jednom tu NATO (mornaricu) da bude od neke koristi i da nadgleda tu zabranu, pratiti brodove koji već imaju registraciju i GPS sistem i presretari i okretati nazad. Kad izbeglice to uvide onda će svojim skupim telefonima upozoravati sve one koji nisu krenuli da je žurka završena, pa ako hoće da spase glavu neka idu u Saudisku Arabiju.

Mikiboy

25.02.2016. 19:53

Ja opet ponavljam da problem izbeglicke krize u Evropi moze resiti samo zavrsetak rata u Siriji.

Seljak

25.02.2016. 19:59

Takođe Evropa treba da podseti amerikance i da kaže; Kad je Džordž Buš tražio za ratove "Voljne" a njih je bilo u Evropi onomad, e sad treba u obrnutom smeru Evropa treba da kaže Amerima, hajte sad vi da preraspodelimo ovaj problem i da "Natovare" koji milion izbeglica u ameriku jer amerika je između ostalog bogata zemlja, a kako ne bi bila kad je pootimala iz tih istih zemalja razne resurse i doveli tamo malog čoveka pred svršen čin.

Slava Rusiji

25.02.2016. 20:48

"Serbia’s PM says country willing to take its share of refugees"...molim novinare lista "Vecernje novosti" da izveste gradjane o pisanju lista "Financial Times" i izjavi premijera Vucica o prihvatanju odredjenog broja migranata na teritoriji Srbije.

dule

25.02.2016. 20:51

Kako to vi iz Evrope mislite da vam vas nato i turska pomognu u obustavljanju i krijumcarenju ilegalne najezde imigranata.Pa ako je iko organizovao tu "ilegalnu"kako vi nazivate imigrantsku najezdu,onda je to vas nato i turska.

crna trava

26.02.2016. 00:02

@dule - Jednostavno resenje za azilante prekinuti sve ratova kod njih, ne potrazivati azilante kao tudju radnu snagu, i ne odobravati azil :Nikoga ne napadati eu sama ovo radi sa azilantima nemacka sama izjavljuje da treba da zaposlimo 30hilada ucitelja za azilante. sto znaci da u nemackoj posao opao na veliko, preko ovih azilanata okrecu posao .

iz glave

25.02.2016. 21:08

ključni su prvopozivci u izbegličkoj koži -- ako žele u EU zašto ne idu Grčka, Bugarska, Rumunija, nego dva puta ulaze u EU, prvo u Grčku, pa napuste EU, pa opet ka EU.... otkud im onolike pare, kako su kanalisani, bolje od bilo koje armije...ove godine u Evropi puca atomska iz kućne radinosti

RIKI

26.02.2016. 00:07

Kako su mladi i zdravi ,nista njih nije dotaklo.Kao da su ih spustili iz aviona.

VERA

26.02.2016. 00:11

Moje dete nema ovakve jakne.I musko i zensko je obuceno jako dobro i toplo.I da su dobili "darodavci"su se dobro potrudili.

Vidan

26.02.2016. 08:50

Imaju jefnostavno resenje-zamole Sorosa da vise ne placa ,,izbeglicama" da dolaze u Evropu !!!!!