AMERIČKI proizvođači oružja ojačali su poslednjih godina svoju svetsku dominaciju na tržištu naoružanja i nalaze se ispred Rusije i Kine, dok Evropa gubi zamah, navodi se u 22. februara objavljenom izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (Sipri).

Podaci ovog instituta, koji se odnose na petogodišnji period (2011-2015) pokazuju da obim svetske trgovine oružjem stalno raste od 2001, posle pada u prethodnih dvadesetak godina.

U oblasti isporuka, SAD su daleko ispred drugih, naveo je Sipri u saopštenju. Njihov udeo u tržištu naoružanja porastao je na 33 odsto, u odnosu na 29 odsto u periodu 2006-2010.

Američki porizvođači oružja imaju i najraznolikiju klijentelu. SAD su prodale ili dale veliko oružje za 96 zemalja u poslednjih pet godina, i američka industrija naoružanja priprema velike narudžbine za izvoz, od kojih ima ukupno 611 borbenih aviona F-35 za devet zemalja.

Iza SAD takođe je napredovala Rusija, sa pet odsto svetskog izvoza, iako je taj trend bio dosta lošiji 2014. i 2015. godine kada je Zapad uveo ekonomske sankcije Moskvi zbog uloge u ukrajinskom sukobu. Rusi izvoze više od Amerikanca u Indiju, koja je najveći svetski uvoznik.

Kina koja je 2010-2014. postala treći svetski izvoznik oružja i prešla Nemačku i Francusku, ojačala je taj položaj sa oružanom industrijom koja je sve priznatija i koja pre svega snabdeva azijske zemlje (Pakistan, Bangladeš, Mjanmar).

Evropski proizvođači oružja gube udeo u svetskom tržištu. U poslednjih pet godina izvoz Francuske (5,6 odsto tržišta) pao je za deset odsto u odnosu na pet godina pre toga, a izvoz Nemačke (4,7 odsto) pao je za čak pedeset odsto.

Sa strane uvoznika, Indija ostaje broj jedan (14 odsto) i kupuje duplo više stranog oružja od drugog uvoznika na listi Saudijske Arabije, i tri puta više od Kine.