Modernizacija ruske ratne mornarice izaziva zabrinutost u Velikoj Britaniji, piše „Dejli telegraf“, pozivajući se na britanskog kontraadmirala Džona Vila, koji rukovodi podmorničkom flotom kraljevstva.

„Činjenice govore da Rusija gradi podmornice nove klase. One treba da izazovu zabrinutost u Velikoj Britaniji i podstaknu na zaštitu njenih sredstava za ograničavanje“, citira britanski list generala Džona Vila.

Kako pretpostavlja britanski kontraadmiral, nuklearna sredstva za ograničavanje su potrebna radi osiguranja bezbednosti Velike Britanije, ona su „osiguranje“ od pretnji kojima se može suprotstaviti na ovaj način.

Ove nedelje zamenica glavnog komandanta Ratnog vazduhoplovstva Rusije Aleksandra Fedotenkova izjavila je da su u Rusiji u toku pripremni radovi na projektovanju nenuklearnih podmornica nove generacije projekta „Kalina“, koje će posedovati sve najbolje iz projekata 677 „Lada“ i 636 „Varšavjanka“.

Ministar odbrane velike Britanije Majkl Felon posetio je u četvrtak jednu od tri vojno-morskih baza „Klajd“ (Škotska). Ministar je izjavio da su Britaniji potrebnija nego ikad nuklearna sredstva za ograničavanje, piše „Dejli telegraf“.

Na bazi „Klajd“ se nalaze snage za nuklearnu odbranu Velike Britanije, između ostalog, ovde su raspoređene podmornice, unapređene nuklearnim raketama „Trident“.(Izvor: sputniknews.com)