Danski grad Randers uveo je obaveznu svinjetinu na jelovnicima u gradskim menzama uključujući u školama i obdaništima, a predlagači navode da je taj potez neophodan da bi se očuvala tradicionalna ishrana i da ne predstavlja napad na muslimane.

Frank Nergard, član gradskog saveta Randersa koji je tesnom većinom usvojio tu odluku ranije ove nedelje, rekao je da je odluka doneta da se osigura da svinjetina ostane "centralni deo kulture ishrane Danske".

Danska je veliki proizvođač svinjetine koja je najpopularnija vrsta mesa u toj zemlji. Većina tražilaca azila koji su stigli u Dansku poslednjih meseci su muslimani.

Nergard, član antiimigracione populističke Danske narodne partije koja je dala predlog, rekao je danas da cilj odluke nije da se uznemiravaju muslimani, ali je dodao da je dobio nekoliko pritužbi zbog suviše ustupaka datim muslimanima u toj zemlji.

"Signal koji želimo da pošaljemo ovde je da ako ste musliman i planirate da dođete u Randers nemojte da očekujete da možete da nametnete drugima vaše običaje ishrane. Svinjetina je ovde jednaka s drugom hranom", rekao je Nergard za agenciju AP, ali odao da će halal meso, vegetarijanska jela i dijete za dijabetičare i dalje biti dostupne.

U 2013. godini tadašnja premijerka Hele Torning Šmit je kritikovala neka obdaništa zato što su počeli da služe meso dobijeno po halal proceduri umesto svinjetine zato što su muslimanska deca odbila da ga jedu.

Prošle godine oko 20.000 ljudi je tražilo je azil u Danskoj koja ima 5,6 miliona stanovnika. Vlada je proše nedelje objavila da dalje zaoštrava propise o imigraciji tima što nalaže azilantima da predaju svoje dragocenosti da pomognu da se pokriju troškovi stanovanja i hrane dok im se slučaj razmatra.