OBLAK nestabilnog sveta nadvio se nad vrhove Davosa, u kome od srede dve i po hiljade pripadnika globalne političke i finansijske elite pokušava da poređa prioritete za opšti oporavak. Pad cena nafte, usporavanje rasta vodećeg svetskog privrednog pokretača, Kine, uz britansku potragu za izlaznim vratima iz Evropske unije, nadjačavali su u švajcarskom skijalištu oficijelni lajtmotiv okupljanja, suočenje sa robotikom, u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Generalna direktorka MMF Kristin Lagard, kao jedna od prvih govornica, skrenula je pažnju na temu koja će dominirati u Davosu, svetske migracije. Na panelu "Od migracije do integracije" posebnu pažnju privukao je vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel, zbog otvorene politike prihvata migranata, i švedski premijer Stefan Leven, čija zemlja je pojačala kontrole na svojim granicama.

Košmar pade cena nafte ophrvao je direktore naftnih kompanija, političare i bankare koji predviđaju da ove godine možda neće doći do opravka cena crnog zlata, pošto veliki proizvođači nastavljaju da pumpaju, dok se smanjuje apetiti Kine za energentima.

Do kraja skupa u subotu predviđeno je 300 diskusionih sesija sa učesnicima iz više od 100 zemalja. Među njima je 1.500 predstavnika oko 1.000 firmi koje omogućavaju održavanje foruma godišnjim doprinosom od 458.000 evra.

U snegom pokrivenim ulicama koliko malog, toliko ekskluzivnog planinskog mesta povećan je broj policijskih patrola u odnosu na prethodne godine. Betonski blokovi postavljeni su kao prepreka prilazu Konferencijskom centru.

VUČIĆ: ČAST ZA SRBIJU

Aleksandar Vučić i Kristin Lagard, direktorka MMF

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da je velika čast za Srbiju da ima predstavnika na Svetskom ekonomskom forumu.

Premijer je rekao da je posebna čast što će govoriti na panelu sa švedskim premijerom Stefenom Levenom i nemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom, ali i dodao da će imati mnoštvo sastanaka s predstavnicima svetske ekonomske elite, kao i sa 40 šefova vlada i država.

- Imamo o čemu da govorimo o Srbiji, jer sve ono što smo govorili prošle godine, pokazalo se kao istinito. Brojevi su čak i bolji - rekao je Vučić.