Staljinu raste popularnost

B. VLAHOVIĆ

18. 01. 2016. u 22:28

Стаљину расте популарност

Josif Visarionovič Staljin

Istraživanje pokazuje da Rusi cene vladare koji umeju da štite nacionalne interese

POPULARNOST nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina, koji je umro pre skoro 63 godine, dostigla je najviši nivo u poslednjih 10 godina. Sociolozi tvrde da su na to uticali povratak Krima matici i rat u Siriji.

Najnovije ispitivanje "Levada centra" pokazalo je da 34 odsto građana Rusije, bez obzira na to kakve greške pripisuju Staljinu, ocenjuje da je "pod njegovim rukovodstvom SSSR bio pobednik u velikom otadžbinskom ratu". Predsednik Rusije Vladimir Putin u više navrata je isticao da rat protiv fašizma nije dobio Staljin, već narod Sovjetskog Saveza koji je dao ogromne žrtve.

Petina stanovnika Rusije i dalje misli da je upravo Staljin kao "mudri rukovodilac doveo SSSR do procvata". Zanimljivo je da i dalje oko 15 odsto građana Rusije smatra da je samo tako žestoki vladar kao Staljin mogao da održi poredak u državi u uslovima "klasne borbe i spoljne opasnosti".

I dalje je znatno veći broj onih koji misle da je Staljinova vladavina donela više dobroga nego lošeg. To tvrdi 25 odsto građana Rusije, dok 13 procenata smatra da je u Staljinovo vreme bilo više zla nego dobra. Smanjio se sa 29 na 21 odsto broj onih koji Staljina smatraju tiraninom odgovornim za likvidaciju miliona nevinih ljudi.

Sociolozi ističu da Staljina podržava stariji deo stanovništva Rusije sa srednjim i nižim obrazovanjem, kao i nižim materijalnim statusom. Moskovski politikolog Aleksej Makarkin kaže da će u ovako zategnutim međunarodnim odnosima i vremenu ekonomske krize popularnost Staljina u Rusiji samo rasti.

Bez obira na procente koji podstiču na razmišljanje, bio bi pogrešan zaključak kako Rusija ide ka staljinizmu, ili žudi za njim. Takav model vladavine u sadašnjoj Rusiji nije moguć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

dinarac

18.01.2016. 22:40

Sačuvaj nas Bože Staljina i njemu sličnih.Obavezno štivo:Arhipelag Gulag od Solženjicina.

zoran

19.01.2016. 10:09

@dinarac - 1. запад је сатанизовао Стаљина зато што је бранио Државу СССР, а није сатанизовао Лењина, Горбачова, Јељцина који су штетили своје државе у корист Запада. Америка и колоније су сатанизовале Милошевића, Хусеина, Гадафија, Садата јер су бранили или бране своје државе. 2.По Черчиловом плану, одмах по капитулацији Немачке, требало је заједно са остацима Хитлерове војске и војском Запада напасти СССР и уништити га. Нису били сигурни у успех...

zoran

19.01.2016. 10:12

@dinarac - Што се тиче "гулага" на Западу се то нежно зове затворима, као у Америци Гвантанамо, Алкатраз,... где су милиони Американаца жртве "слободе и демократије"

Zasto????

19.01.2016. 15:46

@dinarac - Arhipelag Gulag od Solzenjicina? Zar mi nismo imali svoje gulage na Golom otoku i drugim pustomorstvima?Malo li je Pekic, Cosic i ostali?

Branko

18.01.2016. 22:43

Negde Staljinu, negde Hitleru, u pitanju su nijanse, geografske, političke, nacionalne...

Vito Raski

18.01.2016. 23:48

U Nemackoj se prodaju Hitlerove knjige, u Rusiji se vraca kult Staljina. Ne podseca li nas ovo na neka ranija vremena kada su ova dvojica bili u zivotu ? Pa posle neki kazu da se istorija ne ponavlja. Sve je isto samo drugacija vremena I nacini izrazavanja ondasnjih I sadasnjih vladara, u osvajanju sveta.

predrag

19.01.2016. 06:47

@Vito Raski - Ja bih stvari postavio ovako Zapad Gorbačova kuje u zvijezde jer je sa njim mogao upravljati kako je htio Sa Staljinom to nisu mogla .Zapravo Staljina su bojali kako nikog drugog prije njega i tu je odgovor .Prešli bi oni lako i preko za čistki i preko gulaga da je on radio za njih. Ovako mu i mrtvom ne daju mira

Dumar

18.01.2016. 23:58

Tesko je sa ove distance, ocenjivati doprinos Staljina ocuvanju Rusa. Tada je pretio potpuni njihov nestanak, i veliko je pitanje, da li bi uopste i pretekli, da je bio drugaciji. Vecito pitanje za istoriju.

na Zapadu nista novo

19.01.2016. 07:22

„Mnoga dela naše partije i naroda biće pogrešno protumačene i ispljuvane, pre svega u inostranstvu, a i u našoj zemlji takođe. Sionizam koji teži svetskoj dominaciji strogo će nam se svetiti za sve naše uspehe i dostignuća. On i dalje vidi Rusiju kao varvarsku zemlju kao sirovinski dodatak. I moje ime će takođe biti oklevetano i pripisaće mi mnoga nedela. Svetski sionizam će svim silama težiti da uništi naš Savez, kako se Rusija nikada više ne bi podigla“. (I.V.Staljin. Iz zapisa sa A.Kolontay)

alfa...!

20.01.2016. 16:06

Meni kaže moj tata,sine biće rata,a ja njemu velim,ako tata neka bude rata,a ja znam da ću umreti od ljubavi................