Ankete ukazuju da američki birači smatraju terorizam i nacionalnu bezbednost prioritetnim pitanjima izborne kampanje za predsedničke izbore 2016. posle nedavnih terorističkih napada u Parizu i San Bernardinu u Kaliforniji.

Donald Tramp je i dalje dominantna ličnost u republikanskoj predsedničkoj trci, a nedavna ispitivanja govore da ga republikanski birači ocenjuju bolje od bilo kog od njegovih rivala kad je u pitanju borba protiv terorizma, prenosi Glas Amerike.

“Ovo više neće biti izbori obeleženi ljubaznošću. Biće obeleženi kompetentnošću, mudrošću i oštrinom, jer u suprotnom, naša zemlja će propasti. Propasti!- poručuje Tramp.

Tokom najnovije republikanske debate, njegov rival Džeb Buš je doveo u pitanje Trampovu spremnost za rukovodeću ulogu.

Stručnjaci su smatrali da bi fokus na bezbednosti pomogao kandidatima establišmenta poput Buša, ali to se nije dogodilo, kaže analitičar Stjuart Rotenberg.

“Kriza spoljne politike ili atmosfera fokusirana na odbranu i nacionalnu bezbednost bi trebalo da pomogne kandidatima koji imaju izvesnu težinu, iskustvo sa spoljnom politikom i pitanjima vezanim za nacionalnu bezbednost… Do sada rane indikacije su da je to pomoglo najglasnijem kandidatu, najprepotentnijem, a to je Donald Tramp”, smatra on.

Naglasak na bezbednosti je možda pomogao i demokrati Hilari Klinton da uveća prednost nad svojim rivalom Bernijem Sandersom.

Hilari Klinton želi da intenzivira vojnu kampanju protiv Islamske države, ali dovodi u pitanje strategiju nekih republikanskih kandidata.

Tokom najnovije demokratske debate, Berni Sanders je priznao pretnju koju predstavlja Islamska država, ali je upozorio na opasnost ponavljanja starih grešaka.

Fokus na terorizmu i bezbednosti bi mogao da pomogne Hilari Klinton na demokratskim primarnim izborima.

Međutim, ona bi možda morala da se distancira od predsednika Baraka Obame na opštim izborima, kaže analitičar Džon Fortije.

“Predsednikova popularnost je zaista opala kad je u pitanju spoljna politika...To nije nanelo štetu njegovoj opštoj popularnosti, ali tu bi republikanci mogli da steknu izvesnu prednost, ocenjuje on.